ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/03/2020

ЧЕТИРИ НОВОЗАРАЖЕНА ЛИЦА ЗДРАВСТВЕНО СТАБИЛНА

 

ТЕСЛИЋ, 27. МАРТА /СРНА/ - У Теслићу су евидентирана четири новозаражена лица вирусoм корона, 680 лица је под надзором, а 83 су изашла из надзора, рекао је епидемиолог у теслићком Дому здравља Стојан Смиљанић.

 

Смиљанић је рекао новинарима да су четири новозаражена лица тестирана у сриједу, 25. марта, сви су здравствено стабилни и утврђују се њихови примарни контакти.

"Два лица су контакти прве позитивне особе /радница општине/", изјавио је Смиљанић.

Једно новозаражено је билу контакту са лицем које је дошло из Њемачке и било под надзором, а током праћења није давало симптоме болести, док је једно лице допутовало 15. марта из Италије.

"Само једно лице има коморбидитете. Три лица смо ми послали на тестирање, једно је било на прегледу код пулмолога у Добоју", изјавио је Смиљанић и навео да је једно лице млађе животне доби, а преостала три су старости од 50 до 70 година.

Он је рекао да су сва лица, због несугласица око смјештаја у Студентски дом у Бањалуци, још у кућној изолацији и чека се одлука ресорног министарства око њиховог транспорта.

Смиљанић је апеловао да се грађани који дођу из иностранства придржавају мјера самоизолације, односно не остварују контакте са укућанима или околином, с обзиром на то да су неки од њих асимптоматски носиоци вируса корона, а код неких се развију одређене тегобе.

Командант Штаба за ванредне ситуације Теслић Милан Миличевић рекао је да се предузимају све неопходне мјере и да се, осим узимања епидемиолошке анамнезе и података кроз контакте који иду од позитивних лица па на даље, предузимају и други кораци у складу са струком.

Миличевић је поручио да нема мјеста паници, с обзиром на то да се претпоставља да ће обухват заражених бити и већи како тестирања буду свеобухватнија, због чега је неопходно спроводити предвиђене мјере самоизолације.

У Теслићу је у уторак, 24. марта, евидентиран први случај лица које је позитивно на вирус корона, а трагом епидемиолошке анкете код пацијенткиње утврђено да је члан њене породице био у контакту са лицем које је 7. марта било на забави у "Јова бару" у Бањалуци.