ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/03/2020

РАДОНЧИЋ: БиХ МАКСИМАЛНО ОДГОВОРНА У ХУМАНИТАРНОМ СМИСЛУ

 

САРАЈЕВО, 27. МАРТА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић истакао је да је БиХ у хуманитарном смислу максимално одговорна по питању мигрантске кризе, те поручио људима који брину о статусу илегалних миграната да изврше притисак на владе европских земаља да их оне приме.

 

"Имам бесплатан савјет за све људе који брину о статусу илегалних миграната - да изврше притисак на владе европских земаља да оне саме приме мигранте и тако нам покажу да су много солидарнији", рекао је Радончић Срни, коментаришући писање британског "Гардијана" о односу БиХ према мигрантима.

Радончић је напоменуо да илегални мигранти нису дошли у БиХ да живе, него да су кренули ка земљама Западне Европе.

Британски "Гардијан" пише о двије кризе које су погодиле БиХ, мигрантима и вирусу корона, наводећи како је страх од заразе довео до предузимања хитних мјера и премјештања тих људи у шаторе у удаљени камп "Липа", који не гарантују сигуран живот, преноси портал "Кликс".

Овај лист је, како се наводи, имао увид у документ у којем су из Цивилне заштите града Бихаћа захтијевали такву одлуку, како би се спријечило ширење заразе вирусом корона.

У тексту се додаје да је успостављање кампа "Липа", у селу који је удаљен око 25 километара од Хрватске, почело прије неколико дана и да је то изазвало панику међу тражиоцима азила и волонтерима који се плаше да таква мјера неће гарантовати никакву помоћ мигрантима.

Међу главним проблемима је, како се наводи, забринутост да мигранти неће имати приступ води, гријању и струји, као и бојазан да ће такав потез заправо само додатно погоршати њихове животне услове.

Овај британски лист навео је, између осталог, да је одлука да се мигранти премјесте у Липу проузроковала препирке у БиХ, јер су се српски повратници у Федерацији БиХ жалили да би муслимански мигранти који живе у новом шаторском насељу близу села могли представљати опасност по њихову егзистенцију.