ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/03/2020

СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ЗВАНИЧНО ЧЛАНИЦА АЛИЈАНСЕ

 

ВАШИНГТОН, 27. МАРТА /СРНА/ - Сјеверна Македонија се званично придружила НАТО-у и постала 30. чланица Алијансе, након што је ријешила дугогодишњи спор са Грчком у вези са називом државе, саопштено је из америчког Стејт департмента.

 

У саопштењу се наводи да је Сјеверна Македонија завршила посљедњи формални корак у процесу приступања Сјеверноатлантском савезу.

"Приступање Сјеверне Македоније НАТО-у данас представља кулминацију неколико година напора власти и народа те земље да се придружи Сјеверноатлантском савезу", навео је у саопштењу државни секретар САД Мајкл Помпео.

Он је истакао да ће чланство Сјеверне Македоније у НАТО-у помоћи већој интеграцији, демократском реформисању, трговини безбједности и стабилности у региону, преноси ирска телевизија РТЕ.

Чланице НАТО-а су потписале протокол о приступању Сјеверне Македоније у фебруару прошле године, након чега су парламенти 29 чланица Алијансе ратификовале тај документ.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Сјеверна Македонија сада дио "породице Алијансе", коју чини 30 држава и скоро милијарду људи.

Он је рекао да је "НАТО породица" заснована на сигурности у то да су чланице, без обзира на то са каквим се изазовима суочава Алијанса, јаче и безбједније заједно.

Столтенберг ће предсједавати церемонији у главном штабу НАТО-а у Бриселу у понедјељак, 30. марта, када ће се застава Сјеверне Македоније поставити поред званичних обиљежја других земаља чланица Алијансе.