ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/03/2020

ХРВАТСКА ПРОТЈЕРАЛА КАПЕТАНА ДРАГАНА СА ЗАБРАНОМ УЛАСКА ОД 20 ГОДИНА

 

БЕОГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ - Хрватска полиција спровела је јутрос Драгана Васиљковића познатијег као Капетан Драган до граничног прелаза са Србијом Бајаково и протјерала га са забраном боравка на, како су навели "подручју европског господарског простора", у трајању од 20 година, потврдио је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

 

Он је навео да је Капетан Драган предат полицији Србије у 9.30 часова на Бајакову и да нико, па ни адвокати, не зна на основу којег прописа је протјеран, јер у кривичној пресуди није постојала и мјера изгона.

"Претпоставка је да му је јутрос по изласку полиција уручила рјешење, а основ је вјероватно нека европска уредба пошто је Хрватска чланица ЕУ. Ово је запрепастило све нас. Очекивали смо да ће га на излазу из затвора неко дочекати, али ово испада да је тежа санкција изгона него затвор од 13 година", рекао је Штрбац.

Он је истакао да је мјера забране уласка од 20 година драстична и напоменуо да је у неким другим случајевима било изрицања мјере забране, али у релативно разумним границама-највише до пет година.

Капетан Драган је у Хрватској осуђен на 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској, што је он до краја негирао.

Хрватска му није омогућила да оствари законско право на пријевремени отпуст, па је морао да остане у затвору до краја, а казна му је истекла 20. марта.

Штрбац је изјавио јуче за Срну да су га звали бројни саоброци и пријатељи Васиљковића интересујући се о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у актуелним околностима неизводљиво.

Он је навео да све ограничава и мјера ванредног стања, али да ће бити времена за дочеке када прође пандемија вируса корона.

"Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио цијелу казну", рекао је Штрбац.

Он је додао да Васиљковић није имао срећу да изађе након двије трећине казне и сада опет иде у изолацију, вјероватно до 28 дана, али се не зна гдје.