ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/03/2020

КАПЕТАН ДРАГАН: СТРПАЛИ МЕ У ХЛАДНУ МАРИЦУ И ИЗБАЦИЛИ НА ГРАНИЦИ

 

БЕОГРАД, 29. МАРТА /СРНА/ - Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, послије 13,5 година затвора налази се на слободи у Србије, гдје је, како је рекао, стигао пјешке након што су га хрватски полицајци спровели до границе са лисицама на рукама и буквално избацили из марице.

 

"Затворски чувари су ме пробудили у зору у 4.00 часа, рекли да се обучем, дали ми папир да сам слободан, а онда ми везали руке лисицама и утрпали у полицијско возило. Грејање нису укључили и више од пет часова, смрзавао сам се до граничног прелаза Бајаково-Батровци. Tу су ме буквално избацили из марице", испричао је Васиљковић за "Вечерње новости".

Он је напоменуо да је било договорено да га испред затвора Лепоглава сачекају аутомобил и пријатељи, али је то ускраћено, а није му дата ни могућност да их обавијести да се план мијења.

Практично је, прича, "отет и одведен", а забрањен му је и улазак на територију ЕУ на 20 година.

"Мени су другови чак хтели и авион да пошаљу. Представници наше државе су понудили ауто да на достојанствен начин крочим у Србију. Хрвати су све то знали и нису хтели то да ми омогуће. Три пута су одбијали мој захтев за превремено пуштање на слободу и једини сам који је осуђен за ратне злочине коме казна није бар мало скраћена", напоменуо је Капетан Драган.

Он је поручио да ће одмах кренути да испуњава обећање које је дао осталим Србима у Лепоглави који су остали на робији.

Капетан Драган је рекао да је до границе Србије прешао пјешке, а српски полицајци су одмах јавили надлежнима.

Подвргнут је мјерењу температуре због вируса корона и смјештен у изолацију обавезну за све грађане Србије који уђу у земљу, што му, како је истакао, неће тешко пасти будући да је претходних десет мјесеци провео у самици.

Капетан Драган је захвалио Србији што му је обезбиједила одличан смјештај, компјутер, телефон и друго, те је истакао како ће и државним органима пренијети сва своја и искуства осталих 63 затвореника из "четничког павиљона" у Лепоглави.

"Када дође време за изборе затражићу од народа скупштински мандат да се глас тих мученика чује и у српском парламенту", рекао је Васиљковић, који каже да је потпуно здрав, али мора на операцију мрене на једном оку кад прође епидемија.

Његова адвокат Драган Палибрк рекао је да је хрватско рјешење о забрани уласка у земље ЕУ на 20 година потпуно нелогично, да се не зна ко га је и како написао и најавио да ће Васиљковићев правни тим морати поново да реагује и тражи објашњење званичног Загреба.