ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/03/2020

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ВЕТЕРАНА СЛУЖБИ БЕЗБЈЕДНОСТИ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 29. МАРТА /СРНА/ - Дан ветерана служби безбједности Републике Српске сутра ће бити симоболично обиљежен у Источном Сарајеву као успомена на 30. март 1992. када је извршена прва смотра милиције Српске Републике БиХ, рекао је Срни предсједник Подружнице Удружења ветерана безбједности Српске Радован Пејић.

 

Пејић је навео да је Дан ветерана служби безбједности до сада био обиљежаван на Сокоцу, али да је због актуелне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона дошло до промјене.

"Након консултација са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и начелником општине Соколац Милованом Бјелицом одлучили смо да Дан ветерана обиљежимо без традиционалног зборовања и већег окупљања на Сокоцу", објаснио је Пејић.

Према његовим ријечима, делегација Ветерана служби безбједности Републике Српске сутра ће у 10.00 часова прислужити свијеће у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама, Источна Илиџа. У порти храма су у 10.20 часова планиране изјаве за новинаре.

Пејић је подсјетио да је 30. марта прије 28 година, неколико дана након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима Српске Републике БиХ, извршена прва смотра српске милиције/полиције.

"У строју је тада било 230 милиционера/полицајаца тадашње Српске аутономне области /САО/ Романија, од којих је 70 било оспособљено за извршавање посебних задатака. Смотру је, у присуству великог броја грађана и званичника, извршио Мићо Станишић, први министар унутрашњих послова, а рапорт му је предао покојни Зоран Цвијетић, тадашњи министар унутрашњих послова САО Романија", присјећа се Пејић.

Он је додао да су милиционери тог дана дали свечану изјаву и положили заклетву својој отаџбини.