ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/03/2020

ЛИНТА: И ДАЉЕ НА СЛОБОДИ ВЕЛИКИ БРОЈ УЧЕСНИКА У ЗЛОЧИНУ У ПОСАВИНИ

 

БЕОГРАД, 29. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта указао је на трагичну чињеницу да је и даље на слободи велики број лица која су учествовали у злочину у Сијековцу и бројним другим мјестима у Посавини.

 

Линта је истакао да је главни разлог чињеница да правосуђе БиХ није учинило готово ништа да налогодавци и извршиоци овог и многих других стравичних злочина над Србима буду кажњени.

Он је подсјетио да се 26. марта навршило 28 година од почетка стравичног ратног злочина над 46 српских цивила у Сијековцу код Брода, који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

За убиства и мучења Срба у Сијековцу, напоменуо је Линта, осуђен је само један злочинац и то на увредљиву казну од само 10 година затвора.

"Наведени злочин је посебно монструозан јер су међу починиоцима били комшије Муслимани и Хрвати, што говори о континуитету мржње према Србима", рекао је Линта.

У Сијековцу је током хрватско-муслиманске окупације на звјерски начин убијено 46 Срба, углавном жена, дјеце и стараца, међу којима је најмлађа жртва био дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година, саопштено је из Савеза Срба у региону.

"У питању је први масовни злочин у БиХ када су хрватске снаге за само сат времена убиле деветово Срба", подсјетио је Линта.

Он је рекао да је март 1992. године уписан црним словима у историји Срба у Броду и Посавини, јер су Хрватске војске 3. марта прешле мост на ријеци Сави и заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама окупирале тадашњу општину Босански Брод.

"Наведени догађај је један од бројних доказа да је Хрватска извршила агресију на БиХ с циљем стварања Велике Хрватске на начелима злогласне Независе Државе Хрватске", оцијенио је је Линта.

Он је подсјетио да су хрватске јединице током марта 1992. године окупирале осам општина на подручју Посавине - Шамац, Брод, Модричу, Оџак, Орашје, Дервенту, Градачац и Брчко.

"Ту су починили масовни злочини и за неколико мјесеци убијена су чак 3.684 српска цивила и отворена 54 логора за Србе", нагласио је Линта.