ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона29/03/2020

ИСTЕКЛИ ОСНОВНИ РОКОВИ ПРВА TРИ КЛАСTЕРА

 

БАЊАЛУКА, 29. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да се за прва два бањалучка кластера може рећи да су се угасили, а да је и трећем истекао основни рок, те указао на значај што у граду није био ниједан смртни случај узрокован вирусом корона.

 

Радојичић је појаснио да се истек рока односи на 14 дана, који је период инкубације, у току којег се може показати да ли се лице заразило у контакту са преносиоцем вируса.

"За сва три прва основна кластера ти рокови су истекли, те за прва два можемо рећи да су се угасили и да од њих више није било обољелих, док трећи кластер има посреднике посредника", рекао је Радојичић за АTВ.

Он је изразио задовољство што је постигнут циљ да не дође до експлозивног раста, односно да се сви идентификовани контакти лица из трећег кластера покушају контролисати, ставити у кућну изолацију и предузети потребне мјере.

Радојичић је упозорио на долазак нових лица из иностранства, због чега су направљени нови карантини, који би могли бити нови уносиоци вируса.

"Сада имамо мијешање неколико кластера, у којима се мијешају лица из Бањалуке са лицима из других општина", рекао је Радојичић.

Он је истакао значај што у Бањалуци за мјесец дана није био ниједан смртни случај, те оцијенио да је то резултат оштрих мјера предузетих у овом граду.

"Има одређен број лица са тежом клиничком сликом. Нажалост, жена из Рибника је умрла, али да са 135 обољелих у Бањалуци можемо бити задовољни у односу на свеукупну ситуацију", рекао је Радојичић.

Он је указао на значај дисциплине и поштовања мјера уз које је једино могућа контрола цјелокупне ситуације, те велике напоре здравствених радника и мјере различитих нивоа власти.

"Грађани у највећем броју случајева поштују донесене мјере, осим што воле да шетају и да се друже. То је сегмент који нас највише забрињава, да са лијепим временом не дође до повећаног броја заражених", рекао је Радојичић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: