ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/04/2020

ЗА ОПОРАВАК ОД КРИЗЕ ОБЕЗБИЈЕДИТИ МИНИМАЛНО 600 МИЛИОНА ЕВРА ЗА БиХ

 

САРАЈЕВО, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Tегелтија захвалио је представницима међународних финансијских институција на брзом одговору и спремности да помогну БиХ у вријеме кризе проузроковане пандемијом вируса корона, те затражио да се заједничким напорима за подршку и опоравак од кризе обезбиједи износ од минимално 600 милиона евра за БиХ како би се адекватно помогло здравственом сектору и привреди.

 

Предсједавајући Тегелтија је на данашњој видео-конференцији са представницима међународних финансијских институција у БиХ - резидентним представником Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Ендру Џуелом, шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом, шефом Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Мануелом Несл, шефом Канцеларије Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у БиХ Сандрин Фиска и представницом Међународне финансијске корпорације Ладом Бушевац, разговарао о тренутној ситуацији у БиХ, те о могућностима и моделима одговора на кризу проузроковану пандемијом вируса корона /Ковид-19/.

Предсједавајући Савјета министара предложио је и да се Извршном одобору ММФ-а у Вашингтону упути захтјев за повећање средстава из Инстумента за брзо финансирање са досадашњих 50 одсто на 100 одсто уплаћене квоте, што би значило повећање са 165 милиона евра на износ од 330 милиона евра која би кроз овај инструмент била одобрена БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Говорећи о економском аспректу кризе, Tегелтија је од представника међународних финансијских институција затражио да, имајући у виду ванредне околности, реструктуришу своје постојеће аранжмане и прилагоде важеће стратегије сарадње са БиХ тренутној ситуацији, како би адекватно и брзо одговорили на кризу која ће неминовно за резултат имати смањење броја запослених у БиХ.

Tоком разговора, заједнички је усаглашено да је од изузетне важности да се што прије формирају фондови за опоравак привреде на нивоу ентитета и да се ти фондови попуне, између осталог, и средствима међународних финансијских институција и Европске уније, те на тај начин појача опоравак привреде и реалног сектора у БиХ и врате радна мјеста.

Tакође, оцијењено је и да је неопходно наставити заједничку координацију свих нивоа власти у БиХ преко Савјета министара како би се успјешније и брже имплементирале усаглашене мјере, наводи се у саопштењу.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: