ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/04/2020

ЗАХВАЛНОСТ СРБИЈИ ЗА УКИДАЊЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ПРАТЊЕ КАМИОНИМА

 

БАЊАЛУКА, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство саобраћаја и веза Републике Српске захвалило је данас Влади и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије што су уважили апеле Владе Републике Српске и укинули полицијску пратњу теретним возилима у међународном саобраћају.

 

"Одлука Владе Србије јако је значајна за превознике јер омогућава бржи промет робе, посебно ако узмемо у обзир да је транспортни сектор у региону од почетка епидемије вируса корона на овим просторима оптерећен великим гужвама и чекањима на граничним прелазима и формирањима конвоја, што је као посљедицу имало и нарушавање привредног амбијента", саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Министарство је поздравило одлуку Владе Србије, истичући да се омогућавањем бржег протока теретног саобраћаја и смањењем задржавања на граничним прелазима, превозницима олакшава свакодневна дјелатност и поштовање рокова пријема и испоруке робе.

"Самим тим, отклањају се баријере у одређеним привредним гранама, које су због проблема у испоруци сировина имали прекиде у производњи и дистрибуцији робе", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је Републички штаб за ванредне ситуације на сједници 24. марта донио закључак о рјешавању питања теретног друмског саобраћаја, којим је од Савјета министара затражено формирање тима за преговоре са Србијом и Хрватском о питању одвијања теретног друмског саобраћаја и да се транзит кроз ове земље одвија без формирања конвоја.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је, у складу са овим закључком, упутило дописе Генералном конзулату Србије у Бањалуци и Представништву Републике Српске у Србији, којима их обавијестило о проблему и замолило да се укључе у рјешавање овог питања.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије обавијестило је у понедјељак, 30. марта, Министарство саобраћаја и веза Републике Српске о одлуци да се омогућава одвијање билатералног превоза робе између Републике Српске и Србије без формирања конвоја и полицијске пратње, као и да се транзит теретних возила кроз Србију одвија без формирања конвоја.

"У допису Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије затражило је да на граничном прелазу Вардиште буде омогућен и транзитни теретни саобраћај, те је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске покренуло иницијативу за рјешавање овог питања код Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара", истиче се у саопштењу.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: