ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/04/2020

КАНТОНАЛНОМ ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВСТВО УРУЧЕНО 2.000 ВИЗИРА

 

САРАЈЕВО, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ Стелиана Недера уручили су данас 2.000 медицинских штитника за лице /визира/ Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево.

 

Набавку опреме финансира ЕУ у оквиру програма помоћи БиХ у борби против вируса корона, а спроводи УНДП БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ.

Затлер је изјавио да је данас започета испорука укупно 15.000 заштитних визира за медицинско особље широм БиХ, која им је пријеко потребна јер се налазе на првој линији одбране од вируса корона.

"Данас смо комплетирали и испоруку 7.500 тестова на вирус корона клиничким центрима у Сарајеву, Мостару, Бањалуци и Тузли. Сретан сам што на такав начин ЕУ може помоћи БиХ и њеним грађанима у борби против заједничког непријатеља. То је само почетак, сљедеће седмице и даље настављамо с нашом помоћи јер сада је најважније да спасимо људске животе", поручио је Затлер.

Према његовим ријечима, укупно 15.000 визира, које производи локална фирма из Горажда, до краја сљедеће седмице биће достављено за потребе медицинских установа у цијелој БиХ.

Недера је навела да УНДП заједно са Свјетском здравственом организацијом користи све своје капацитета за борбу против вируса корона, нагласивши да су поносни на партнерство са ЕУ и што имају могућност да своје капацитете за набавке и анализу, ставе у сврху заједничког отпора и брзог реаговања на новонасталу кризу.

Шеф Кризног штаба Кантона Сарајево Аида Пилав је нагласила да је донирана заштитна опрема неопходна здравственим радницима у свакодневном раду.

"Ми смо већ направили листу дистрибуције здравственим и социјалним установама што значи да ће у овој првој тури свако од наших здравствених радника у Кантону Сарајево добити одговарајући број визира", појаснила је Пилав.

Ова помоћ дио је првог пакета подршке ЕУ за хитне медицинске потребе у БиХ у борби против вируса корона у вриједности од два милиона евра.

Укупно седам милиона евра планирано је за ову подршку која укључује и набавку 80 респиратора, чија се испорука очекује у првој половини априла.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: