ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/04/2020

ЗАШТИТНЕ МЈЕРЕ НЕ СМИЈУ РЕЗУЛТИРАТИ НЕЉУДСКИМ ПОСТУПАЊЕМ

 

САРАЈЕВО, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Европски комитет за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања подсјећа све земље чланице Савјета Европе да заштитне мјере у контексту епидемије вируса корона никада не смију резултирати нељудским или понижавајућим поступањем са лицима лишеним слободе, саопштено је из Канцеларије Савјета Европе у БиХ.

 

Како би била олакшана примјена принципа које је Комитет објавио, из Канцеларије Савјета Европе у БиХ истичу да је у склопу "ХФ пројекта", посвећеног јачању принципа третмана лица лишених слободе заснованог на људским правима, европским стандардима и најбољој пракси, на језике које користе народи у БиХ преведена "Изјава о принципима везаним за третман лица лишених слободе у контексту пандемије заразе корона вирусом /Ковид-19/".

Ова изјава је доступна свим казнено-поправним установама, министарствима правде и полицијским агенцијама БиХ.

У изјави се истиче да пандемија вируса Ковид-19 представља ванредне изазове за органе власти у свим земљама чланицама Савјета Европе.

Специфични су и интензивни изазови за особље које ради у различитим мјестима лишења слободе, укључујући просторије за полицијско задржавање, казнено-поправне установе, центре за имиграциони притвор, психијатријске болнице и домове социјалног старања, као и у различитим ново-успостављеним просторијама/зонама гдје бораве особе смјештене у карантину.

"Иако схвата јасан императив да се предузму озбиљне активности у борби против вируса корона, Европски комитет подсјећа све факторе о апсолутној природи забране мучења и нехуманог или понижавајућег поступања. Заштитне мјере никада не смију резултирати нељудским или понижавајућим поступањем са лицима лишеним слободе", наглашава се у саопштењу.

Из Европског комитета за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања наводе да сви органи надлежни за поступање са лицима лишеним слободе на подручју које обухвата Савјет Европе треба да примијењују основни принцип да морају бити предузете све могуће активности како би се заштитило здравље и лична безбједност свих лица лишених слободе.

"Предузимање таквих активности такође доприноси и очувању здравља и личне сигурности особља. Морају се поштовати смјернице Свјетске здравствене организације о борби против епидемије, као и домаће смјернице за клиничко лијечење и заштиту здравља, усклађене са међународним стандардима. Оне такође морају бити у потпуности имплементиране у свим мјестима лишења слободе", истиче се у саопштењу.

Из Европског комитета наглашавају да треба повећати број расположивог особља, а да особље треба да добије и сву стручну подршку, ужива заштиту здравља и личну сигурност, као и да треба да добије потребну обуку како би могло наставити да испуњава своје задатке у мјестима лишења слободе.

"Било какве рестриктивне мјере предузете према лицима лишеним слободе с циљем спречавања ширења корона вируса треба да буду законски утемељене и да буду неопходне, пропорционалне, треба да се поштује људско достојанство и да буду временски ограничене", навели су из Европског комитета.

У саопштењу се додаје да лица лишена слободе треба да добију свеобухватне информације, на језику који разумију, о свим таквим мјерама.

"Пошто блиски контакти подстичу ширење вируса, сви надлежни органи треба да уложе концентрисане напоре како би се прибјегло алтернативама лишењу слободе. Такав приступ је императиван, посебно у ситуацијама претрпаности капацитета", напомиње се у саопштењу.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: