ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/04/2020

ДОЗВОЉЕН УЛАЗАК СЕЗОНСКИМ РАДНИЦИМА

 

ХАМБУРГ, 2. АПРИЛА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачка ће дозволити страним радницима да уђу ради помоћи у берби воћа и поврћа на фармама, саопштила је данас Влада након ублажавања забрана уведених ради борбе против ширења вируса корона.

 

Њемачко Министарство пољопривреде саопштило је данас да су постигли договор са Министарством унутрашњих послова да се дозволи улазак за 40.000 сезонских радника у априлу и још 40.000 у мају.

"Радници треба да допутују авионом прије него аутобусом како би се заштитили од пријетње вируса корона", истиче се у саопштењу Министарства пољопривреде.

Додатни низ услова обухвата и то да сезонски радници морају проћи медицински преглед и држати одстојање један од другог током посла.

Бројне чланице ЕУ, укључујући Њемачку, увеле су граничне контроле ради успоравања ширења вируса, али нуспојава је да радници нису могли до својих радних мјеста.

Њемачки пољопривредници и прерађивачи воћа упозорили су да би сличне забране могле да спријече више хиљада сезонских радника из источне Европе да дођу у помоћ прикупљању жетве и бербе, што би могло довести до несташице воћа и поврћа али и повећања цијена.

Већина сезонских радника долази са истока ЕУ, укључујући Пољску, Румунију и Бугарску.

Европска комисије је почетком седмице, такође затражила од чланица ЕУ да дозволе улазак за више стотина хиљада сезонских радника који врше садњи или бербу преко граница упркос националним мјерама за спречавање ширења вируса.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: