ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости06/04/2020

"КАМЕЛЕОНСКИ" ВОДОТОК МАЛОГ ГУБЕРА

 

СРЕБРЕНИЦА, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Вода са пет од 46 изворишта Губера изнад Сребренице љековита је и помаже у лијечењу више обољења, а због специфичне "камелеонске трансформације" боје водотока посебно се издваја Мали Губер.

 

Воде са свих изворишта Губера нису истог садржаја, што је утврђено лабораторијским анализама. Све садрже повећану концентрацију различитих минерала и због тога се за лијечење одређених обољења не користи вода са једног изворишта него са различитих.

То се може уочити и "голим оком" ако се дуже вријеме прати боја водотока. Уочава се бијели талог само уз ток Малог Губера, који остаје након отапања снијега.

Тај талог, под утицајем атмосферских промјена, постаје зелен, а касније, са повећањем температуре ваздуха, "камелеонска трансформација" боје водотока наставља се и он оксидира добијајући окер боју која се не мијења до новог снијега.

Уз токове воде са других изворишта Губера нема таквог талога, иако и њихове воде садрже минерале, али нешто другачије структуре.

Водотоци са свих осталих изворишта имају наранџасту /окер/ боју.

Циклуси промјене боје водотока Малог Губера понављају се сваке године након отапања снијега. Уколико се зими снијег дуже не задржава уз ток, боја водотока се не мијења.

Површина око тока Малог Губера личи на жељезну шпену, односно гвоздени пијесак и садашња бијело-зелена површина ускоро ће оксидирати и добити окер боју до наредне године и отапања снијега.

А, онда се циклус, односно ова необична појава метаморфозе понавља и боја водотока се поново мијења.

ЉЕКОВИТОСТ

Стручним анализама, провјераваним у лабораторијама на више института утврђено је да вода Губера помаже, и то у лијечењу анемије, мултипла склерозе, синуса, очних и кожних обољења, а корисне су и за физиотерапије.

Губер има повећану концентрацију жељеза. Због тога има неугодан мирис рђе и ствара окер боју на посуђу, одјећи и другим предметима који се поквасе овом водом.