ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/04/2020

ДОДИК: ПЕСАХ ПОДСЈЕЋА НА ВАЖНОСТ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИХ ВРИЈЕДНОСТИ

 

ИСTОЧНО САРАЈЕВО, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Песах свим Јеврејима у Републици Српској и Федерацији БиХ, пожељевши да радост прославе овог празника подијеле са најближим члановима своје породице у добром здрављу, миру и радости.

 

"Прослава једног од највећих јеврејских празника у знак сјећања на избављење из вишевјековног мисирског ропства подсјећа на важност цивилизацијских вриједности на којима се гради повјерење, солидарност и толеранција међу људима", истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва изразио је наду да ће због епидемије вируса корона празнични дани бити проведени у кругу својих породица и у духу традиције празновања највећег јеврејског празника, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства. Tо је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Tоре - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер /хебрејски - ред/ на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: