ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника08/04/2020

ЗА САМО ЈЕДАН ДАН 23 ПОЖАРА

 

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - На подручју Републике Српске у протекла 24 часа евидентирана су 23 пожара, од којих је већина била на отвореном и изазвана непажњом грађана, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/.

 

Из МУП-а Српске апелују да грађани буду опрезни приликом спаљивања корова и другог горивог материјала током уређења имања, те да ове послове обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Према Закону о заштити од пожара, забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

У супротном новчана казна за физичко лице износи од 100 КМ до 1.000 КМ.

Из МУП-а упозоравају да су неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести узроци пожара, а посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шума и засада.

"Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје да би било спријечено њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара. У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112", подсјећају из МУП-а.

У саопштењу се грађани, пољопривредници и шумски радници позивају да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету", закључују у МУП-у.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: