ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура01/05/2020

ПРИРЕЂЕНА НОВА ЗВУЧНА КЊИГА - "БАЈКЕ У ПОЉУ СУМРАКА"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 1. МАЈА /СРНА/ - Студио за креативно писање, сценску продукцију и режију "Театролог" припремио је нову звучну књигу "Бајке у пољу сумрака", која се састоји од шест оригиналних прича чији су аутори полазници овог студија из Источног Сарајева.

 

Оснивач студија "Театролог" Зоран Тодоровић рекао је да као приређивач није имао потребу за већим интервенцијама, док су селекцију обавили аутори.

"Захваљујући њима седморо, пред слушаоцима је шест оригиналних прича компонованих на четири заједничка параметра у ширем концептуалном смислу", навео је за Срну Тодоровић, који је по струци театролог.

Тодоровић сматра да ће слушалац, односно читалац, приликом преслушавања прича, препознати властите слутње или страхове.

"Универзалност мотива које они вјешто уклапају са индивидуалним доживљајем фантастичног, надреалног, традиционално-митолошког и, на крају, реалног, мотивисаће читаоца да преслуша комплетну збирку. Сваки аутор је дао лични печат, па је свака прича почетна и екранизација за себе. Прозни наратив ове збирке се лако може тумачити и као филмски наратив", истакао је Тодоровић.

Он је нагласио да аутори носе са собом богат свијет личног искуства и садржајности личних афинитета према филмској умјетности у ширем смислу, те да су самоувјерено и зрело пронашли властите шаблоне по којима су пројектовали личне мале свијетове.

"То је свијет страха, безнађа, постапокалиптични, који може, и можда ће бити, свијет алтернативне стварности. Затим свијет љубави, пријатељства, моралних вриједности, наднаравних сила које нас помјерају изван оквира познатог, тешког живљења и брзог умирања. Концептуални сукоби аутора са властитим чулима. То су, на крају крајева, свјетови који се повремено мешкоље у мислима свих нас", сматра Тодоровић.

Он је рекао да је по завршетку и објављивању радио-драма и минијатура под називом "Четири слике траже слушаоца" схватио да мора да настави да пише и даље, првенствено из задовољства.

"Први и највећи изазов била је идеја о коме или чему писати. Најлакше би било да сам одмах изабрао елементе у складу са мојим личним интересовањима који су, свакако, већински дио мог живота. Дакле, фантастика у ширем смислу и митологија", навео је Тодоровић.

Он је напоменуо да су аутори већ стекли искуство у писању кратке прозне форме, што сами, што кроз рад у студију "Театролог", па се квалитет почео издвајати сам по себи.

Тодоровић је истакао да је у посљедњих 20 година постао љубитељ, али и познавалац популарне савремене књижевности, која у себи обједињује више /не/сродних жанрова, односно поджанрова.

"Нема потребе да претјерано улазимо у анализу најпопуларнијих жанрова који су доминантно присутни на нашим просторима. Просјечан читалац, условно речено, највише ужива у љубавним и породичним причама, ратним и послијератним темама, мотивисаним блогерима који се пречесто називају књижевницима, стиховима које данас свако има право да пише и објављује као збирку поезије. Због свега тога сам осјетио потребу за неким другим стварима које папир трпи", указао је Тодоровић који је приредио нову звучну књигу, намијењену првенствено слијепим и слабовидим.

Према његовим ријечима, студио "Театролог" је опет постао мјесто на којем се ствара нешто оригинално или другачије.

"Поставља се питање колико је наших суграђана имало прилику читати или, у овом случају, слушати неку домаћу, источносарајевско-сарајевску, регионалну причу која у себи садржи елементе научне фантастике, хорора и словенске митологије", каже Тодоровић, изразивши наду да ће књига ускоро бити објављена.

Први студио за креативно писање, сценску продукцију и режију "Театролог" из Источног Сарајева, који је са радом почео почетком 2017. године, отворен је за сарадњу са свима који имају интересовање за књижевну и позоришну умјетност.