ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/05/2020

ИНTЕРНАЦИОНАЛНИ ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ ОДГОЂЕН ЗА ОКТОБАР

 

БИЈЕЉИНА, 6. МАЈА /СРНА/ - Међународни хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" у Бијељини, послије 18 успјешних година, први пут неће бити одржан у мају због пандемије вируса корона, већ од 16. до 18. октобра, рекао је Срни портпарол хора "Србадија" Стеван Чукић.

 

Чукић подсјећа да овај хорски фестивал има девет такмичарских категорија за ансамбле - мјешовити и мјешовити камерни хорови, православна духовна музика, дјечији, женски и мушки хорови, ансамбли са традиционалном музиком /фолклор/, вокални ансамбли, вокално-инструментални ансамбли.

"У оквиру Фестивала одржава се и такмичење соло пјевача по старосним категоријама, а осим такмичарског, Фестивал има и ревијални дио програма, у оквиру кога се одржавају различити семинари, радионице, научна предавања, концерти духовне и традиционалне музике и друго", наводи портпарол "Србадија".

Чукић каже да је значај овог фестивала вишеструк, да је то прије свега највећи културни догађај у Бијељини, са најдужом традицијом, јединствен празник музике, у којем има за свакога понешто.

Он наглашава да "Мајске музичке свечаности" имају велики значај и у туристичком смислу јер из године у годину окупља више од 1.000 хорских пјевача, диригената и соло пјевача који носе лијепе успомене из Бијељине.

"То је прилика и да се стекну нека нова сазнања, прилика да се размијене искуства и остваре нови контакти, али што је најважније, прилика да се упознамо и дружимо у прелијепој атмосфери. Значај Фестивала велики је и због чињенице, да је идеја нашег умјетничког директора професора Десанке Тракиловић и добра организација нашег фестивала навела друге градове у земљи и региону да покрену сличне догађаје, на шта смо веома поносни", наводи Чукић.

Први хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" одржан је у Бијељини у мају 2002. године. Идеја о покретању међународног хорског фестивала потекла је од Десанке Тракиловић, диригента хора "Србадија" и умјетничког директора Фестивала.

"Мајске музичке свечаности" су, у протеклих 18 година, окупиле више од 550 хорова и 30.000 хорских пјевача из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Украјине, Аустрије, Нјемачке, Грчке, Мађарске, Републике Српске, БиХ.

Чланови жирија и предавачи били су најпризнатији умјетници и професори музике - Светислав Божић, Зорислава Василјевић, Даринка Матић-Маровић, Ненад Љубинковић, Весна Шоуц, Ђорђе Станковић, Љубов Уколова, Александар Зјускин, Дмитр Илиев, Бранко Ђурковић, Александар Вујић, Костадин Бураџиев, Честмир Душек, Миодраг Говедарица и други.

Извршни организатор Фестивала је Српско пјевачко друштво "Србадија", које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело да привуће реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.

Хор је високо рангиран на Свјетској ранг листи хорова, коју формира Интеркултурна фондација "Мусика мунди".