ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/05/2020

МИРИ БАЊАЦ "ПАВЛЕ ЈОВАНОВИЋ", ПРОФЕСОРКИ ШКРБИЋ "МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ"

 

НОВИ САД, 13. МАЈА /СРНА/ - Најпознатија позоришна и филмска глумица из Војводине Мира Бањац добитница је престижног покрајинског признања у области умјетности "Павле Јовановић" за 2019. годину, саопштено је из Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу.

 

Добитник покрајинског признања у области науке "Милутин Миланковић" за прошлу годину је редовни професор на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду Биљана Шкрбић.

Одлуку о признањима једногласно је донијела Комисија за додјелу покрајинске награде и покрајинских признања.

На приједлог Комисије, којом је предсједавао професор на новосадском факултету Ненад Крстић, Покрајнска влада донијела је одлуку да се признања додијеле на свечаној академији 25. новембра.

Та одлука Покрајинсме владе у складу је с Наредбом о забрани окупљања у Републици Србији на јавним мјестима у затвореном и отвореном простору.

У образложењу Комисије стоји да је Мира Бањац бројним улогама у позоришту, на филму и телевизији у претходних више од шест деценија дала огроман допринос развоју умјетности и културе.

Миру Бањац су за лауреата признања "Павле Јовановић" предложили Српско народно позориште и Стеријино позорје.

Она је позоришну каријеру започела 1949. године у позоришту у Сремској Митровици, двије деценије била је члан Српског народног позоришта, а двије сезоне и члан Народног позоришта Босанске крајине у Бањалуци.

Од 1970. године Мира Бањац је члан београдског Атељеа 212. Мира Бањац снимила је многобројне радио и телевизијске драме и серије као и више од 30 филмова.

Професор Биљана Шкрбић признање је добила за велики допринос интердисциплинарном приступу заштити животне средине, као и анализи загађујућих једињења.

За признање "Милутин Миланковић" Шкрбићеву су предложили проф. др Лидија Јеврић и проф. др Гордана Ћетковић.

Професор Шкрбић је, истиче се у образложењу, остварила изузетне доприносе у науци. Водећи је истраживач на Технолошком факултету у Новом Саду с највећом научном продукцијом.

Она је као руководилац већег броја међународних и билатералних пројеката, промовише технолошке науке на међународном нивоу.

Биљана Шкрбић је и као члан управљачких одбора међународних конзорцијума, успоставила значајну сарадњу између матичног факултета и многих престижних високошколских установа и научноистраживачких института у свијету.