ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/05/2020

ЛОНДОН ОБЈАВИО НОВИ ЦАРИНСКИ РЕЖИМ

 

ЛОНДОН, 19. МАЈА /СРНА-Ројтерс/ - Велика Британија објавила је данас нови царински режим за период послије Брегзита, који ће замијенити спољне царине ЕУ.

 

Лондон је задржао царину од десет одсто на аутомобиле, али је умањио оптерећења у вриједности од више десетина милијарди фунти у ланцу снабдијевања.

Послије неколико деценија усклађивања своје трговинске политике са ЕУ, Британија тренутно преговара о споразумима о слободној трговини са земљама широм свијета и жели да новим договорима регулише 80 одсто британске трговине у наредне три године.

Влада је објавила да ће нови царински режим бити једноставнији и јефтинији од система спољних царина ЕУ. Примјењиваће се на државе са којима Лондон нема споразум и биће укинуте царине мање од два одсто.

Вриједности у новом систему биће изражене у фунтама, а током године ће бити усвојен одговарајући закон, који ће ступити на снагу од јануара 2021. године.

Према новом режиму, биће укинуте царине на бројне производе, па ће 60 одсто британске трговине бити бесцаринско, према условима Свјетске трговинске организације или према одредбама преференцијалног приступа тржишту, наводи британска Влада.

Британија ће задржати царине на производе пољопривредне и аутомобилске индустрије, као и риболова.

Влада је саопштила да ће укинути царине на производе који подржавају енергетску ефикасност, попут термостата и ЛЕД лампи и усвојиће привремену нулту царинску стопу на производе који се користе против епидемије ковид-19, попут личне заштитне опреме.