ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/05/2020

ИВАНЦОВ: УКИНУТИ ФУНКЦИЈУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

 

САРАЈЕВО, 22. МАЈА /СРНА/ - Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов наглашава да се Русија досљедно залаже за повлачење механизма спољног протектората у БиХ и укидање функције високог представника, као и предају свих надлежности у руке локалних власти.

 

Иванцов наглашава да је апсурдно да се БиХ и даље налази "под посматрањем" високог представника, који се поставља изнад демократски изабраних институција.

"Критике на његов рачун не упућујемо само ми, већ и многе политичке снаге у БиХ које показују снажно незадовољство због понашања високог представника и залажу се за укидање његове функције", рекао је Иванцов за "Руску газету".

Он је нагласио да постојање високог представника нема практични смисао, будући да у земљи одавно влада мир и стабилност, БиХ се одавно већ показала као одговоран и поштован члан међународне заједнице, била је и изабрана чланица Савјета безбједности УН, предсједавала је Комитету министара Савјета Европе.

Иванцов наглашава да ће се ситуација у БиХ промијенити набоље онда када буду створени услови да се сви народи осећају у својој земљи као код куће, умјесто што су подвргнути константном пресингу само због тога што имају своје мишљење о било ком важном питању.

Он је увјерен да је будућност БиХ у равни остваривања Дејтонског мировног споразума у оном облику у којем је потписан 1995. године.

"Тамо су предвиђени потребни механизми ради обезбеђивања баланса снага свих народа у БиХ и њена два ентитета, зато је просто неопходно њихово поштовање. Некоме се такав систем може учинити гломазним и неефикасним, али је потпуно функционалан, а за овдашње прилике је крајње незамењив", истиче Иванцов.

Он упозорава да је чепркање по Уставу БиХ отварање "Пандорине кутије" чије посљедице могу бити неконтролисане и опасне и да зато нема потребе за "Дејтоном два".

"Вјероватно треба разјаснити како постепено `затворити` анексе мировног споразума којих има 12, а који регулишу различите аспекте обезбјеђивања мира у земљи. На примјер, сматрамо да је високом представнику у БиХ, чији је мандат прописан у анексу 10, одзвонило. Било би веома симболично, лијепо и корисно да се тај анекс затвори таман уочи 25 година од потписивања мировног споразума у децембру. Тиме се потврђује статус БиХ као суверене и независне земље, гдје одговорност за ситуацију у земљи пада искључиво на њене народе", наглашава Иванцов.

Он сматра да такав став сва три народа мора бити полазна тачка за повлачење механизма спољног протектората, иначе ће у противном то већ добити карактер колонијалне управе.

Говорећи о односима БиХ и Руске Федерације и могућностима проширења билатералне сарадње, Иванцов наводи да је Русија један од кључних инвеститора у БиХ и спада у водеће спољнотрговинске партнере, али постоје одређена размимоилажења у ставовима, прије свега политичког карактера.

"Желио бих да видим у већој мјери конструктивно разумијевање улоге Русије од низа политичара у Федерацији БиХ", поручује Иванцов.

Он је истакао да посебан осврт заслужују везе Русије са Републиком Српском, гдје је одавно обезбијеђен највиши ниво повјерења, пријатељски и братски карактер односа.

"На то смо бескрајно поносни. Остварујемо цијели низ хуманитарних пројеката у економској и културно-хуманитарној сфери, радимо на новим занимљивим иницијативама, што уздиже нашу сарадњу на квалитативно нови ниво. Традиционално интензивни карактер носе политички контакти између локалног српског и руског државног врха што ћемо и надаље подстицати и проширивати. Успут, њих не омета ни тренутна ситуација око корона вируса, тако да се најтјешњи контакти и даље одржавају", нагласио је Иванцов.

Он је изразио задовољство због повећаног интересовања за изучавање руског језика, не само у Републици Српској, већ и у Федерацији БиХ.

"Примјећујемо осјетан пораст интересовања за руски језик, књижевност и културу у цијелој земљи. Ту је и Универзитет у Источном Сарајеву, гдје предавања држи руски професор који је дошао посредовањем `Руске хуманитарне мисије`. Ту су и Универзитет у Бањалуци, Сарајеву и Мостару, ту је и приватни Паневропски универзитет `Апеирон` у Бањалуци, као и Фонд `Руски свет`. Раширена је мрежа приватних курсева руског језика у цијелој земљи. Учење руског језика у Републици Српској шири се чак и на ниво предшколских установа!", нагласио је Иванцов.

Он је истакао да се усавршавају везе локалних факултета с партнерима у Русији, сваке године расте број држављана БиХ који настављају школовање у руским високообразовним установама.

"На том плану одрадили смо добар посао који већ даје најбоље резултате, зближава наше народе, јача узајамно повјерење и разумијевање. Веома сам оптимистичан по питању будућности наших културно-хуманитарних и образовних веза", каже Иванцов.

Он је поручио да је Русија отворена за сарадњу са свима који је желе на обострану корист.

"Наша агенда је апсолутно чиста, упркос повременим покушајима да се руско посредништво представи као `утицај` у негативном контексту, очигледно је да не радимо на тај начин. Видим да тенденција државе Русије за јачањем односа, заснованих на међусобном поштовању, наилази на одзив у БиХ, тако да настављамо рад на њеном даљем интензивирању у том правцу", наводи Иванцов.