ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/05/2020

НАСТАВЉЕНА ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас посланичком расправом о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

 

Ријеч је о 19 уредби, донесеним током ванредног стања, од којих његовим укидањем престају да важе Уредба са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања, Уредба са законском снагом о роковима и поступању у управним поступцима и другим поступцима уређеним посебним материјалним прописима и Уредба са законском снагом о ослобађању плаћања наканада за приређивање игра на срећу.

Уредба са законском снагом о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања већ је престала да важи.

Остале уредбе ће остати у примјени док се не реализују мјере Владе Српске које су уредбама предвиђене или док се поједине одредбе ових уредби не преузму, или уграде у текст закона који регулишу те области као што су закони о основном, средњем и високом образовању, социјалној заштити, здравственом осигурању, заштити становништва од заразних болести и слично.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је раније да је проглашење ванредног стања за територију Српске омогућило да институције, у условима пандемије, ефикасније рјешавају проблеме здравствене, социјалне, привредне и хуманитарне природе, у условима кад Народна скупштина, због рестрикција у погледу кретања и забране окупљања, није у могућности да одржава редовна засједања.

Она је навела да се радило све да би се олакшала постојећа ситуација, санирале одређене ствари и помогли сектор привреде, здравства и друге области.

На посебној сједници биће разматран и Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Српске за 2020. годину, оба по хитном поступку.

На дневном реду су и Приједлог одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина.

Народна скупштина Републике Српске јуче је усвојила одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Српске јер је стављена под контролу епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона.

Посебна сједница одржава се у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона. /наставиће се/бој/мис/аб