ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/05/2020

ДА ЛИ ВАТИКАН И ЕУ ПОДРЖАВАЈУ ПОВАМПИРЕЊЕ УСТАШТВА?

 

БЕОГРАД, 22. МАРТА /СРНА/ - Удружење "Част отаџбине" осудило је данас одсуство било какве реакције међународних антифашистичких сила у Другом свјетском рату на одржавање мисе за усташке злочинце настрадале у Блајбургу, које изазива невјерицу међу Србима, али и дијелу хрватског и муслиманског народа који не велича фашизам и усташтво.

 

"По овом питању се није огласио Ватикан нити било ко из ЕУ, па се поставља питање да ли они подржавају повампирење усташтва? Наведеном мисом, слављењем злочиначких операција `Бљесак` и `Олуја` у којима је протјерано са кућних огњишта више од 200.000 Срба, минимизирање злочина у логору Јасеновац у Другом свјетском рату, тражећи да Павелићев кардинал Степинац буде проглашен за свеца, настављају се провокације над Србима", саопштено је из Удружења "Част отаџбине".

Ово удружење оцјењује да је миса за убијене зликовце у Блајбургу доказ да је усташтво дубоко укоријењено у темеље хрватске државе и изражава наду да ће се антиусташки и антифашистички дио народа Хрватске изборити са овом пошасти.

Из Удружења истичу да "клерофашиста, кардинал врхбосански Винко Пуљић, догађај у Блајбургу сматра блајбуршком трагедијом, а да је служити мису за покојнике њихова дужност и обавеза", док за оне који су против обреда у Сарајеву каже "да им опрашта уз жељу да у БиХ завлада дух помирења".

"Наравно, најгора ствар је да су се посланици СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подршком Резолуцији о поштивању жртава фашистичких режима и покрета, сврстали у ред најгорих издајника свог народа", сматрају у "Части отаџбине".

Удружење упозорава да бошњачки лидери и даље покушавају да изигравају жртву протеклог рата, настављајући тако оспоравање величанствене одбране српског народа, а свој повампирени усташки поход ка унитарној Босни остваривати уз помоћ ЕУ и високих представника.

"Част отаџбине" истиче да предсједник СДА Бакир Изетбеговић умањује или негира злочине над српским народом и да овакви приступи отварају још свјеже и незарасле ране код сва три народа у БиХ.

"Све ово постаје неподношљиво када се узме у обзир опструкција бошњачког елемента унутар БиХ гдје је једино могуће оно што води у исламску етнички чисту босанскохерцеговачку државу", поручују из "Части отаџбине".

Ово удружење истиче да је за Бакира Изетбеговића и његову конзервативно националистичку странку СДА, Алија још жив, а да је њихов програм рада "његова фашистичка `Исламска декларација`".

"У њима никада није престало надање за стварањем унитарне БиХ у којој желе доминацију над српским народом, а у чему имају апсолутну подршку ОХР-а, високих представника у БиХ и обавештајних служби неких западних земаља. Унижавање српског ентитета, али скрајнутост и деминоризација хрватског народа, БиХ чини темпираном бомбом која откуцава /према ријечима француског предсједника Емануела Макрона/", упозорава "Част отаџбине".

У саопштењу је истакнуто да је побједничком српском народу разним притисцима наметнута БиХ, а да је Република Српска осакаћена губитком многих овлаштења, али и даље егзистира борећи се за повратак на изворни Дејтонски споразум и залажући се за компромисе.

"Међутим, због жеље за доминацијом над српским народом, муслиманским лидерима не одговарају овакви пацифистички ставови Владе Републике Српске и представника српског народа у Предсједништву БиХ, већ их муслиманско-хрватски клерофашисти покушавају сатанизовати уз свесрдну помоћ великог дијела ЕУ, као и високог представника", наведено је у саопштењу.

Удружење истиче да је хрватски народ у БиХ изложен индоктринацији клерофашистичких снага у матичној земљи, које не заговарају суживот са српским народом, како у Хрватској тако ни у БиХ, док у Европи нико не реагује на повампирење усташтва и страховања Срба поучених посљедицама из свих ратова на овим просторима.

"Хрвати у БиХ већ дуже желе и траже свој ентитет, али се томе жестоко супротставља бошњачка страна која, и поред заједничког ратног дјеловања, жели доминацију и над хрватским народом у БиХ", истичу у Удружењу.

Удружење "Част отаџбине" оцијенило је да у БиХ нема помирења док се сви злочини не процесуирају по истим аршинима, те да је суживот могућ, иако под великим знаком питања, само ако међународна заједница препусти БиХ њеним народима, без мијешања у унутрашње послове.

"У противном свима треба ставити до знања да цивилизацијско етничко раздруживање није промјена граница и треба га спровести, јер накана бх унитариста води у нестанак свих конститутивних народа у БиХ", упозорили су из "Части отаџбине".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: