ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/05/2020

ВИДОВИЋ: СРПСКА ПРАВОВРЕМЕНО РЕАГОВАЛА ПРЕМА ПРИВРЕДИ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Српска, одлучивши се за исплату доприноса радника за март, апсолутно промптно и правовремено реаговала према привреди која је дошла у проблеме са појавом вируса корона.

 

Видовићева је рекла да је из буџета у Фонд солидарности, који је сада Компензациони фонд, уплаћено 50 милиона КМ, плус донације и добровоље уплате радника у висини од око 8,5 милиона КМ.

"Tо је довољно за исплаћивање помоћи привреди и увијек је битно колико је средстава на рачуну. До сада је 18 милиона КМ за март измирено и тада смо рекли да ће новац добити само привредници који су исплатили плате радницима у том мјесецу", навела је Видовићева.

Она је додала да органи Српске ових дана прозивају књиговође, који, како каже, неће да доставе списак радника и жиро рачуна јер им то није у интересу с обзиром на то да Влада даје плату радницима, а не привредним сујектима.

"Када је ријеч о априлу, подносе се пријаве за минималне плате и доприносе и све једном привреднику, који је то поднио исправно, ми смо исплатили средства за раднике. Tакође, плате и доприноси биће исплаћени и привредницима који су престали са радом због отежаних услова. За оне привреднике који су имали смањен приход исплатићемо одређен проценат за поменти пад прихода. Исплатићемо у том смислу око 20 милиона КМ", поручила је Видовићева.

Она је рекла да ће помоћ за мај бити исплаћивана као у случају мјесеца марта.

"И на крају ћемо имати пријаве и спискове привредника који су имали мањи промет и исплатићемо им одређену помоћ у складу са нашим могућностима", рекла је Видовићева током посланичке расправе у Народној скупштини Републике Српске о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

Она је рекла да треба учинити све на плану помоћи привреди, те да је проблем што БиХ нема монетарну политику и што нема сагласности да Централна банка реагује на кризу.

"Имамо суфицит из прошле године од 77,7 милиона КМ и 30 милиона консолидованог суфицита који смо имали на почетку појаве вируса. Нисмо још добили ни марку помоћи од ММФ-а и Свјетске банке, али сматрам да смо одлично реаговали на кризу с обзиром на новац којим располажемо. Морамо се борити и да јавна предузећа буду профитабилнија и да могу помоћи", рекла је Видовићева.

Она је додала да ће у смислу подршке привреди Српска одвојити 50 милиона КМ за Гарантни фонд.

Посланик ПДП-а Јелена Tривић је рекла да је неке мјере и уредбе током ванредног стања требало увести раније, те да криза није дочекана спремно у смислу механизама за помоћ привреди.

"Да није пропалих банки имали бисмо више средстава за помоћ привреди. Неке мјере су биле коректне, али то није довољно јер сте требали да уштедите када сте могли", рекла је Tривићева.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је Република Српска током ванредног стања требало да доноси корисне одлуке, али да неке од њих нису заслужиле такав епитет, посебно када је ријеч о уредбама о изазивању панике и нереда и ограничењу цијена основних животних и стратешких намирница, попут горива.

Он је оцијенио као мобинг то што је тражено од људи из јавног сектора да уплаћују средства у Фонд за обнову Српске. /наставиће се/бој/мис