ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/05/2020

ВИДОВИЋ: САЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ СТАНОВНИШТВА И ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић каже да је мисија Владе Српске сачувати здравље становништва, запосленост и животни стандард грађана и истиче да ће у наредном периоду фокус бити на развоју домаће привреде и заштити домаћих производа.

 

"Веома је значајно да смо задржали у животу наша предузећа, одржали јавну потрошњу и здравље становништва. Сада нам предстоји борба за санирање економске штете привреди која ће бити у фокусу нашег рада", рекла је за портал "Бањалука.нет" Видовићева, која очекује да ће ситуација крајем године бити много повољнија и буџет стабилан.

Она је нагласила да је Српска у веома кратком року успјела да измири доспјеле обавезе, међу којима су и додатни трошкови за спречавање ширења епидемије вируса корона, те одржи текућу ликвидност, истичући да је од почетка кризе за подршку здравству дато више од 100 милиона КМ.

"Задржали смо редовност исплата пензија, плата, редовност исплате борачких и социјалних накнада. До сада смо све буџетске обавезе извршавали на вријеме, а увјерења сам да ће тако бити до краја године", каже Видовићева.

Говорећи о томе каква су њена предвиђања економских кретања у Републици Српској до краја епидемије вируса корона и након ње, Видовићева је навела да се у трећем и четвртом кварталу очекује благи привредни опоравак.

Она је напоменула да је, иако је из ММФ-а прогнозирано да ће свијет погодити рецесија и велики пад у привредном расту, ту ријеч о најгорим прогнозама и процјенама Свјетске здравствене организације о развоју пандемије.

"Наше процјене из документа оквирног буџета су да ће пад износити 3,5 одсто БДП-а. Очекујемо и да ће БДП износити 10 милијарди и 697 милиона КМ. Очекује се да ће цијене просјечно пасти за 0,4 одсто. Очекујемо да ће пандемија имати падајућу кривуљу и да ће наше мјере имати ефекта", истиче Видовићева.

Према њеним ријечима, нормализација и почетак трговине са иностранством зависиће од опоравка тих земаља, али и спремности домаћих произвођача да понуде робу.

"Већ видимо да се пандемија смирује и надамо се опоравку наших стратешких партнера, Србије, Италије и Њемачке, које планирају свеобухватне мјере санације у привреди. Иако нам је извоз и глобално тржиште било значајно, из ове кризе изашли смо богатији за искуство да је то уједно и недостатак. Домаћи произвођачи нису имали довољно залиха или сировина, а ни довољно технологије. Показало се да треба улагати у домаће ресурсе и да су домаће знање и нове технологије од суштинског значаја да би се постигла продуктивност", нагласила је Видовићева.

Према њеним ријечима, Република Српска је у ову буџетску годину ушла са рекордним приходима, који су од почетка године до средине марта порасли за око 2,2 одсто у односу на исти период прошле године, али је усљед појаве вируса корона, од друге половине марта и током априла, услиједио њихов знатан пад за 16,1 одсто у односу на исти период прошле године.

"Располагали смо одређеним резервама у буџету, али је немогуће било предвидјети да ће сва привреда готово стати и припремити се за такав сценарио. Буџетски суфицит је у 2019. години износио 77,7 милиона и први пут смо имали консолидовани суфицит од 30 милиона КМ. У буџету за 2020. годину био је планиран суфицит од 20,1 милион КМ, а сада смо наше пројекције усљед свих ових дешавања свели на буџетски дефицит од 412,2 милиона КМ", каже Видовићева.

Она каже и да је због ситуације изазване епидемијом, те неопходних промјена у приоритетима који се финансирају из буџетских средстава и ради распоређивања средстава за несметан рад и функционисање буџетских корисника, ребаланс буџета утврђен много раније него иначе.

"Tим приједлогом је укупан буџетски оквир проширен за 188 милиона и износи 3 милијарде 613 милиона КМ. Планирани приходи за 2020. годину биће мањи за 238,7 милиона КМ што представља мањи прилив од осам одсто у односу на план буџета, али смо у планираном буџету на позицији расхода извршили уштеде од 41,2 милиона КМ", каже Видовићева и додаје да се одустало од неких пројеката који нису ни започети, а наставља се оно што је у току.

Она је појаснила да је на позицији расхода ребалансом највише средстава усмјерено на трансфере за Фонд солидарности 151 милион КМ, трансфере Фонду здравственог осигурања у износу 52 милиона КМ, јер је Фонд повећао транше здравственим установама.

"Ребалансом смо повећали и издвајања за Институт за јавно здравство у износу девет милиона КМ, као и за исплату пензија за додатних 10 милиона КМ", додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, да би биле финансиране потребе, утврђена је и измјена одлуке о дугорочном задуживању, којом се не пробија граница задужења дефинисана Законом о задуживању, дугу и гаранцијама и остаје се у лимитима који могу обезбиједити контролисано и несметано измирење обавеза.

"Умјесто планираних 315 милиона КМ, због повећаних расхода и уз истовремено смањене буџетске приходе, повећали смо план задуживања на износ до 678 милиона КМ. Много је критика, али је то наша реалност, као што је то и реалност и потреба много развијенијих земаља свијета које желе да што прије превладају кризу", нагласила је Видовићева.

Говорећи о средствима ММФ-а, која су на рачунима Централне банке БиХ, али ентитетске владе због спора у Савјету министара још немају тај новац на располагању, Видовићева истиче да је Српска требало да тим средствима располаже прије готово мјесец дана.

"Једногласно је договорена расподјела, али је реализација блокирана. Наша намјера је била да ова средства усмјеримо на фондове за обнову Републике Српске, првенствено за подршку здравству и за брз опоравак привреде. И даље смо увјерени да ћемо ускоро средства имати на својим рачунима и да ће бити доступна тамо гдје су и намијењена", каже Видовићева.

Када је ријеч о постигнутом договору на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање у вези са поравнањима из протеклих година на основу којег ће Федерација БиХ уплатити 22,5 милиона КМ Републици Српској, Видовићева истиче да се у овом случају показало да је Српска била у праву у свом инсистирању да се средства која јој припадају дозначе.

"Република Српска добиће 22,5 милиона КМ које Федерација дугује по основу ранијих одлука у којима смо били закинути. Средства ће бити уплаћивана у неколико мјесечних рата, да не би био оптерећен њихов буџет, будући да су и њима потребна средства за превазилажење посљедица пандемије. Очекујемо да се убудуће овакви застоји неће дешавати, јер ћемо инсистирати на томе да након сваке четири године буде урађена стручна ревизија која ће дати оцјену да ли је негдје било грешака у израчунатим коефицијентима", рекла је Видовићева.