ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/05/2020

СTОЈИЧИЋ: ПОTРЕБНА ПОМОЋ ПРИВРЕДИ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је предложени ребаланс буџета за ову годину који износи 3,613 милијарди КМ резултат кризе изазване вирусом корона, али да ће допринијети трошењу средстава на законит начин и помоћи у санирању негативних економских посљедица у привреди.

 

Она је истаклада су мјере Владе Српске поводом економске кризе изазване вирусом биле благовремене, те да је Влада цијело вријеме уредно извршавала буџетске обавезе.

Стојичићева је током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу ребаланса буџета Републике Српске за ову годину поручила да је финансијско тржиште у Српској стабилно, те да циљ остаје да се Српска у кризи понаша економично, штеди и што прије економски опорави.

Она је рекла да је потребно обезбиједити помоћ привредним гранама које су најугроженије, те да се наставе капиталне инвестиције.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је у вези са ребалансом буџета да је симптоматично то што је буџет Министарства привреде и предузетништва Српске након ребаланса три милиона КМ мањи иако се дешава привредна криза у вези са вирусом.

Он је навео да у Српској има довољно новца за помоћ привреди током епидемије вируса корона, али да је потребна праведнија расподјела тих средстава и да не буде золупотреба.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да вирус донио бројне економске проблеме, али да је Влада много учинила на њиховом санирању.

"Смањен је прилив прихода у буџет и повећани су расходи због чега је ребалансирање буџета неопходно", рекла је Стевановићева.

Она је истакла да очекује да мјере Владе резултују економским опоравком у Српској.

"Гласаћемо за предложени ребаланс буџета", рекла је Стевановићева. /наставиће се/бој/мис/дад