ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/05/2020

ВИДИЋ: НИЈЕ ДОБРО ДАЉЕ ЗАДУЖИВАЊЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 22.МАЈА /СРНА/ - Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да није добро да се Република Српска даље задужује код старих кредитора ради превазилажења посљедица пандемије вируса корона.

 

"Задуживање и индиректна финансијска зависност од, углавном, страних кредитора није добро за Републику Српску", рекао је Видић током скупштинске расправе о приједлогу овогодишњег ребаланса буџета.

Видић сматра да Република Српска има и друге могућности да превазиђе ову кризу, с обзиром на то да има депозите у домаћим банкама.

"Имамо могућност да ојачамо наше финансијско тржиште, да признамо штете које смо нашим мјерама штитећи здравље становништва проузроковали нашим привредницима на начин да признајемо обвезнице за те штете и да се њима тргује на финансијском тржишту које би даље откупљивале банке", рекао је Видић.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић сматра да би Влада Републике Српске требало да покаже више солидарности правећи уштеде одустајањем од неких пројеката и инвестиција, а не да се Република Српска задужује за превазилажење посљедица пандемије вируса корона.

"Ако се иде на задуживање Републике Српске, онда ће терет кризе ићи на терет грађана и привреде Републике Српске", упозорила је Тривићева.

Она је додала да је раније требало стварати услове за уштеде у буџету у вријеме када је Република Српска лакше превазилазила посљедице економске кризе јер је располагала средствима од продаје "Телекома Српске".

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да ће посљедице пандемије по Републику Српску бити још веће и да ће се до јесени радити још један ребаланс буџета.

Он је предложио да се уведе мораторијум на запошљавање у јавни сектор, те да се одустане од одређених пројеката и инвестиција у Српској. /наставиће се/ мис/бој/мђ


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: