ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/05/2020

СКРОМНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ КРСНЕ СЛАВА БИБЛИОТЕКЕ

 

ПРИЈЕДОР, 24. МАЈА /СРНА/- Народна библиотека "Ћирило и Методије" у Приједору данас скромно обиљежава крсну славу и свој дан посвећен браћи светитељима који су ширили хришћанску вјеру и писменост међу Словенима.

 

Директор ове установе Мара Ећим рекла је Срни да већ 25 година библиотека носи име двојице светитеља, али да ће овај дан обиљежити без окупљања због епидемије вируса корона.

То је разлог због чега ће изостати традиционална додјела признања најактивнијим читаоцима у част књиге и његовање читалачких навика, као и промоције нових издања, те Мајски сусрети младих пјесника.

"Средства намијењена за масовнију прославу усмјерили смо на куповину нових наслова за наше вјерне кориснике", истакла је Ећимова.

Она је потврдила да је библиотека послије двомјесечног прекида рада од 4. маја почела рад затвореног типа уз строго поштовање правила у ванредним условима, а на првом мјесту избјегавања окупљања.

Приликом уласка у библиотеку корисници морају носити заштитне маске, а приступ фонду и задржавање у просторијама библиотеке и даље није дозвољен.

"Враћање књига омогућено је уз строге мјере опреза. Књиге се враћају одлагањем у кутију одакле ће бити раздужене и доступне за издавање тек након петодневног карантина. Књиге за читање је најбоље поручити мејлом или телефоном", навела је Ећимова.

Она је потврдила да се тренутно обављају припреме да почне рад читаонице која има око 400 активних корисника.

Приједорска библиотека је у програму електронског позајмљивања књига "Кобис" од 2014. године и до данас је у овај систем унесено око 30.000 библиотечких јединица од око 65.000 са колико располаже.

Набављена су и два електронска читача књига. Приједорска библиотека је током 2019.године имала око 1.700 чланова.