ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика26/05/2020

ДМИЧИЋ: ОДГАЂАЊЕ ИЗБОРА НЕМА ЗАКОНСКОГ ОСНОВА

 

БАЊАЛУКА, 26. МАЈА /СРНА/ - Професор уставног права Миле Дмичић изјавио је да је одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о одгађању локалних избора нелегитимна, јер нема правни, односно Изборним законом прописани основ.

 

Он је навео да се одлука о одгађању може донијети 150 дана од расписивања избора, те да се избори могу одгодити само на одређеном бирачком мјесту или једном изборном подручју уколико ЦИК утврди да чињенице и околности или непредвиђено стање онемогућавају њихово спровођење.

"Једини легитимни термин је 4. октобар, а одгађање избора за 15. новембар није логично јер прелази Законом дефинисаних 30 дана за одгађање. Тај рок не може бити дужи од мјесец дана, а оправдање ЦИК-а о вјерском празнику и недостатку средстава не стоји јер су избори могли бити заказани и седам дана прије једномјесечног рока, односно у недјељу прије истека тог рока", рекао је Дмичић за РТРС.

Он је и подсјетио да, осим апелација, односно захтјева за оцјену уставности које су странке најавиле, сам ЦИК може покренути поступак којим одлуку од одгађању локалних избора ставља ван снаге.

Дмичић је додао да ће посљедњу ријеч дати Уставни суд који ће утврдити да ли је овом одлуком прекршен закон.

Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК пролонгирао за 15. новембар.