ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика26/05/2020

ДОДИК: ПРОЛОНГИРАЊЕ ИЗБОРА МИМО ЗАКОНА

 

БАЊАЛУКА, 26. МАЈА /СРНА/ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је очигледно кршење закона у вези са одлуком Централне изборне комсије /ЦИК/ БиХ да помјери датум одржавања локалних избора у БиХ.

 

"Закон дозвољава да то буде максимално 30 дана, а они су то помјерили више. Дакле, могли су то да ураде седмицу или двије прије па да буде у оквиру законског максимума. У сваком случају постоје бројне спекулације око самих избора", истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД није за пролонгирање избора, већ да се обезбиједе сви неопходни услови за њихово одржавање.

Додик је поновио да ЦИК није легитимна јер су њени чланови изабрани на начин који није предвиђен законом, политички је мотивисана и СНСД процјењује да се Изборна комисија и бира да би се елеминисали покушаји фаворизовања било кога.

"У сваком случају оно што нам преостаје то и чинимо и наравно да ће се ићи тужбом према Суду БиХ уколико то буде потребе", навео је Додик.

Говорећи о вечерашњој сједници Извршног комитета СНСД-а у Источном Сарајеву, предсједник ове странке рекао је за РТРС да су чланови Комитета и руководства СНСД-а одлучили да обиђу све изборне јединице.

"Сад смо у овој изборној јединици, разговарамо са свим начелницима општина који су из наше партије, предсједницима општинских одбора и Градског одбора, са посланицима са овог простора, задуженим активистима", нагласио је он.

Додик је рекао да је то добар форум у којем покушавају да сагледају цјелокупну економску, социјалну и политичку ситуацију.

"Наравно улазимо у фазу када ћемо разговарати о томе шта СНСД треба да учини како би обезбиједио што је могуће бољи резултат", додао је Додик.

Према његовим ријечима, СНСД се припрема као да ће избори бити сутра те да нема ниједног разлога да их одгађа.

"Ми не спекулишемо изборима и сматрамо да све треба да буде у оквиру закона без икаквих одгађања и да треба обезбиједити финансијска средства. Подвала је када кажу да ми то нећемо. За то не постоји очигледно сагласност на нивоу БиХ. Овдје разговарамо о ситуацији у самој БиХ, блокадама које су евидентне на готово свим стварима", рекао је Додик.

Наводећи да се разговара и о инфраструктурним пројектима који ће бити реализовани на подручју Сарајевско-романијске регије, лидер СНСД-а је нагласио да је то регија гдје је много уложено у инфрастуктуру и подсјетио да је прије неколико дана озваничен завршетак радова на дијелу пута од Лукавице према Јахорини.

"Наравно, кад ту додате многе инвестиције које ће бити реализоване током љета, као и оне које ћемо започети, то говори о нашем интересу за овај крај. Ово је специфична регија и по томе што се први пут у граду Источно Сарајево градоначелник бира непосредно, што је иницијатива наше партије. Донесен је закон и то је промијењено и управо сада желимо да промовишемо и разговарамо о најбољем кандидату. До краја састанка он ће бити познат", рекао је Додик.