ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона29/05/2020

ГРАНИЦА ОТВОРЕНА И ЗА БиХ

 

ПОДГОРИЦА, 29. МАЈА /СРНА/ - Влада Црне Горе објавила је проширену листу земаља за чије грађане отвара границе од понедјељка, 1. јуна, међу којима је и БиХ, као и самопроглашено Косово, али не и Србија.

 

Национално координационо тијело за заразне болести, на приједлог Института за јавно здравље Црне Горе, одлучило да је од 1. јуна дозвољен улазак странаца у Црну Гору без карантина и самоизолације за држављане и резиденте земаља у којима је стопа активних случајева вируса корона мања од 25 на 100.000 становника, саопштено је касно синоћ из црногорске Владе.

На листи, коју једном седмично ажурира Институт за јавно здравље, између осталих, су Словенија, Исланд, Хрватска, Словачка, Грузија, Швајцарска, Албанија, Аустрија, Норвешка, Монако, Њемачка, Грчка, Мађарска, Данска, Литванија.

На тој листи су и Летонија, Азербејџан, Луксембург, БиХ, самопроглашено Косово, Бугарска, Израел, Сјеверна Македонија, Ирска, Чешка, Финска и Естонија.

Из Владе Црне Горе су навели да се са земљама са листе дозвољава ваздушни и поморски саобраћај, а на снази остаје и досадашња мјера о генералној авијацији.

Промет робе за потребе Црне Горе, као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мјере здравственог надзора, у складу са препорукама Института.

Национално координационо тијело, на приједлог Института за јавно здравље, одлучило је и да јавним окупљањима, на отвореном и у затвореном простору, може да присуствује до 200 особа, уз обавезно поштовање мјера физичке дистанце од најмање два метра.

И спортским такмичењима и турнирима на отвореном и у затвореном спортском објекту може да присуствује до 200 гледалаца, а обавезна је дезинфекција реквизита за тренинге, такмичења и турнире и предмета које спортисти заједничко користе.

Дозвољава се рад дјечјих вртића, дјечијих играоница, биоскопа, позоришта, као и диско клубова/барова и ноћних клубова/барова.

Саобраћајне дозволе, као и дозволе за стални и привремени боравак и рад странаца, којима је рок важења истекао, сматрају се важећим до 1. јула.

"Нашим држављанима и странцима са сталним или привременим боравком у Црној Гори који улазе у Црну Гору из држава у којима је потврђена стопа активних случајева обољелих од вируса корона већа од 25 на 100.000 становника одређује се самоизолација или карантин у трајању од 14 дана", наводе из Владе Црне Горе.

Институционална изолација обавезна је за особе које су биле на болничком лијечењу, опорављене су и немају симптоме болести, али још немају два узастопна негативна резултата из узорака узетих у размаку од 24 часа, као и за лица која су допутовала из иностранства, а приликом смјештања у карантин су им били позитивни резултати теста на нови вирус.