ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет29/05/2020

ТРЕЋА НОЋ НЕМИРА У МИНЕАПОЛИСУ

 

МИНЕАПОЛИС, 29. МАЈА /СРНА-Ројтерс/ - Мирни протести у Минеаполису претворили су се у пљачке, паљење и вандализам трећу ноћ узастопно због смрти једног Афроамериканца, који је, како се види на видео-снимку, преминуио док му је полицајац бијелац кољеном притискао врат.

 

Током нових немира у највећем граду америчке државе Минесоте није било веће интервенције снага реда иако је гувернер Тим Волц наредио активирање Националне гарде да би се поново успоставио ред послије прва два дана насиља.

Протести су почели послије хапшења и смрти Џорџа Флојда /46/.

Епицентар нових протеста била је област у близини Треће полицијске станице, али снаге реда нису биле активне као претходних дана.

Са зграде полицијске зграде испаљени су сузавац и гумени меци, али су се демонстранти касније поново окупили и директно напали објекат. Демонстранти су се касније попели на кров.

Запаљени су један аутомобил и најмање двије друге зграде у близини, а другу ноћ заредом опљачкана је оближња радња "Таргет".

Ватрогасна бригада објавила је да је претходне ноћи запаљено 16 објеката.

За сада у области полицијске станице нема припадника Националне гарде, нити су они били видљиви током мирног дневног протеста и марша кроз центар Минеаполиса.

Предсједник Доналд Трамп написао је на "Твитеру" да ће послати Националну гарду да "обави посао како треба" уколико градоначелник Џејкоб Фреј не може да доведе ствари под контролу.

"Ако се деси било каква тешкоћа, ми ћемо преузети контролу, а када почну пљачке, почиње и пуцњава", написао је Трамп касно синоћ.

Званичници локалних, државних и федералних безбједносних служби апеловали су јуче за смиривање расних тензија изазваних Флојдовом смрћу и позвали на задовољење правде.