ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/05/2020

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 16 СТАНОВА ЗА ПОРОДИЦЕ ИЗБЈЕГЛИХ ИЗ БиХ и ХРВАТСКЕ

 

БАЧКА ПАЛАНКА, 29. МАЈА /СРНА/ - У Бачкој Паланци данас су уручени кључеви за 16 станова намјењених избјегличким породицама из БиХ и Хрватске које имају пребивалиште на територији те војвођанске општине.

 

Кључеве станова избјеглим подИјелили су министар спољних послова и предсједник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избјеглица Ивица Дачић, комесар за избјеглице и миграције Србије Владимир Цуцић и предсједник Скупштине општине Бачка Паланка Мита Лачански.

Дачић је изразио задовољство јер су додијељени кључеви људима који су усљед ратних збивања деведесетих година прошлог вијека морали да избегну са простора бивше Југославије да би спасили своје и животе својих породица, објављено је на сајту општине Бачка Паланка.

"За 16 породица данашњи дан представља нову етапу у њиховим животима, дан када ће добити свој нови дом", рекао је Дачић послије уручења кључева.

Он је је оцијенио да је Регионални стамбени програм - програм успјешне сарадње са земљама у окружењу која има највећу подршку у ЕУ, највећем донатору.

"Тај програм има за циљ да равноправно помогне свима који су остали без својих домова на простору бивше Југославије. Станови у Бачкој Паланци које смо данас доделили део су Потпројекта пет чија укупна вредност износи 52 милиона евра. Влада Србије ће наставити са збрињавањем избеглих и прогнаних лица, а вама који сте данас добили стан желим да више никад не морате да се селите", рекао је Дачић.

Једна од корисница, Јелена Кнежевић из Бачке Паланке захвалила се у име свих породица које су данас добиле кључеве станова и присјетила се ратних година и свега што је, као четворогодишње дијете преживјела са својом породицом.

"Имала сам четири године када сам избегла са мајком, братом и сестром из Дрвара 1995. године. Отац је погинуо 1992. године и од тада смо нас четворо у сталној бризи. Мајка нас је одгајала и бринула о нама. Сада смо одрасли људи и овај стан у који се данас усељавамо, много нам значи", рекла је Јелена Кнежевић.

Послије подјеле кључева, присутни су обишли стан породице Пузигаћа, а испред зграде симболично је посађен божур.

Данашњем догађају присуствовали су и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило, представница УНХЦР-а Јадранка Марић, као и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.