ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика30/05/2020

ЕУ ДА СПРОВЕДЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ У ЦЈЕЛИНИ

 

БЕОГРАД, 30. МАЈА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да ЕУ, уколико хоће да има примат у вођењу преговора између Београда и Приштине, треба да спроведе Бриселски споразум у цјелини и докаже да њена ријеч нешто вриједи.

 

"До тада је њихова реч `сфера пропаганде`", истакао је Вулин, саопштило је Министарство одбране Србије.

Он је додао да су странци, кад год су одлучивали о народима Балкана, размишљали о својим интересима, војним базама или природним богатствима које желе да користе, али никада нису ни помислили на будућност балканских народа.

"То смо научили у крвавим ратовима које смо водили због њих, а и са њима.
Време је да ми, Балканци, сами одлучимо како ће живети наша деца", рекао је Вулин.

Он је навео и да га радује што је шеф дипломатије ЕУ Жозеф Борељ изјавом да се у вези Косова ЕУ "јасно залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању" и подсјетио да би комадање Србије изазвало ратове и сукобе какве је изазвало и разбијање СФРЈ.

"Посебно сам му захвалан што ће његову лекцију морати добро да проуче чланице ЕУ које су признале такозвано Косово и тако угрозиле стабилност Балкана.
Борељ јесте у праву, границе Србије, баш оне које признаје Шпанија,
Кипар, Румунија, Словачка и Грчка као и Резолуција 1244, неће се мењати", рекао је Вулин.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да је на Београду и Приштини да се договоре о рјешењу за нормализацију односа, али да постигнути споразум мора бити прихватљив и за међународну заједницу.

Борељ је нагласио да се ЕУ јасно залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању и да се неке земље чланице "јако противе кретању у том правцу".