ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона30/05/2020

БЕЧ ПРОТИВ ЕВРОПСКОГ ПЛАНА ПОМОЋИ

 

ЦИРИХ, 30. МАЈА /СРНА-Ројтерс/ - Аустрија се противи актуелном европском плану помоћи од 750 милијарди евра да се економије опораве од пандемије вируса корона и жели да преговара о измјенама тог приједлога, изјавио је данас министар финансија Гернот Блумел.

 

Према плану, који морају да одобре све чланице блока, извршна комисија ЕУ би позајмљивала са тржишта, затим исплатила двије трећине средстава у грантовима, а остатак у зајмовима да би ублажила до сада невиђени економски пад који се ове године очекује због блокаде привреде.

Већи дио новца одлази у Италију и Шпанију, које су најгоре погођене епидемијом.

Министар финансија рекао је за ОРФ да је Аустрија спремна да преговара о амандманима како би пакет Европске комисије био прихватљивији, али је напоменуо да ће у садашњем облику то превише оптерећивати аустријске пореске обвезнике.

"Аустрија неће ́пристати на овај пакет зато јер би терет који би поднијели аустријски порески обвезници био једноставно превелик. Зато су нам потребни нови разговори, у којима смо спремни да учествујемо", објаснио је Блумел.

Аустрија, једна у групи држава коју чине Холандија, Шведска и Данска познатим као "штедљива четворка", раније је пакет назвала полазном тачком за разговоре.

Међутим, Блумелови данашњи коментари указују да би без промјена његова земља одбацила нацрт.

Фонд за опоравак долази уз дугорочни буџет ЕУ за период од 2021. до 2027. године за који је Комисија предложила да буде 1,1 трилиона евра и за који је потребна једногласна подршка свих држава ЕУ и Европског парламента.

"Приједлог комисије, заједно са европским буџетом и фондом за обнову, значио би да би Аустрија требало да допринесе са готово два одсто своГ БДП-а. За нас је то неприхватљиво", рекао је Блумел.