ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет01/06/2020

ДЕМОНСТРАНТИ У ЦЕНТРУ АМСТЕРДАМА УЗВИКУЈУ "НЕ МОГУ ДА ДИШЕМ!"

 

АМСТЕРДАМ, 1. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Више хиљада демонстраната окупило се данас у центру Амстердама гдје су узвикивали "Не могу да дишем!" у знак солидарности са тамнопутим Џорџ Флојдом који је у САД умро прошле седмице док је био под полицијским надзором.

 

Око 10.000 људи изашло је на трг Дам у Амстердаму, игноришући позиве да поштују социјалну дистанцу, уз узвике "Животи црнаца значе" и "Нема правде, нема мира".

Маса је блокирала саобраћај, али није пријављено насиље.

Џорџ Флојд /46/ умро је прошле седмице, а на видео-снимку објављеном на интернету види се како се бори за ваздух док му бјелопути полицајац кољеном притиска врат.

Полиција је саопштила да је патрола реаговала на дојаву да Флојд у свом аутомобилу има фалсификован новац. У саопштењу се наводи да је он изашао из аутомобила и пружио физички отпор полицајцима.

На видео-снимку се види како полицајац Дерек Човин држи кољено на врату Флојда скоро девет минута прије него што је издахнуо. Такође, чује се како Флојд беспомоћно говори да не може да дише и моли да га не убију док су пролазници добацивали полицији да га пусти.

Човин је отпуштен са посла због инцидента и оптужен је за убиство трећег степена.

У више десетина градова широм САД због немира уведен је полицијски час.