ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана01/06/2020

ШОЛАЈА: РЕЗОЛУЦИЈА - ПОТПУНА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 1. ЈУНА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја рекла је да Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, представља потпуну ревизију историје, наводећи да је у том документу изостављено да је Независна држава Хрватска /НДХ/ извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

 

Шолаја је, током расправе у Народној скупштини Српске о овој резолуцији, рекла да је тај документ потпуно неприхватљив и за сваку осуду, јер је у колизији са ставом Народне скупштине Републике Српске у вези са овом темом.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да је посебна сједница парламента Републике Српске требало да буде проширена још једном тачком дневног реда - осуда предаје јасеновачке грађе.

Тубин сматра и да треба јавно осудити одржавање "блајбуршке мисе" у Сарајеву.

Он је рекао да је бивши предсједник Републике Српске Милорад Додик 2018. године најавио да ће у школство увести историјски час да сва дјеца уче о страдању у Јасеновцу и да се то никада не заборави.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, реплицирајући Тубину, рекао је да се у основним и средњим школама у оквиру наставног плана и програма учи о Јасеновцу и другим српским стратиштима из Другог свјетског рата, те да наставници посјећују Музеј "Јад Вашем" у Израелу и своја искуства преносе ученицима.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак сматра да је СНСД требало да понуди своју варијанту осуде мисије у Блајбургу у Сарајеву ако није био задовољан резолуцијом по том питању.

"Трећи ентитет је против интереса Републике Српске и о томе би требало да буде одржана посебна сједница парламента Републике Српске", сматра Црнадак.

Он тврди да је намјера посебне сједнице парламента Републике Српске да избјегне расправу о јавним набавкама за вријеме вируса корона у Српској.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић рекао је да резолуција није требало да буде усвојена у парламенту БиХ, јер представља ревизију значајних историјских догађаја.

Посланик СНСД-а Дражен Врховац истиче да је неприхватљиво да у парламенту БиХ буде донесен овакав документ зато што он у свом називу крши све историјске чињенице.

Он је додао да је познато да је у Другом свјетском рату био само један званични режим, усташки. /наставиће се/мис/бон/вј