ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/06/2020

ТРАМП ЗАПРИЈЕТИО УПОТРЕБОМ ВОЈСКЕ

 

ВАШИНГТОН, 2. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник САД Доналд Трамп запријетио је да ће послати војску да умири грађанске немире широм САД поводом смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у полицијском притвору.

 

Трамп је рекао да ће ангажовати армију да "брзо ријеши проблем" уколико градови и државе не могу да контролишу протесте, који су ушли у седми дан.

Он је рекао да се сви Американци гнушају и револтирани су због бруталне смрти Џорџа Флојда, али је додао да "сјећање на њега не смије да угуши бијесна руља".

Трамп је описао сцене пљачкања и насиља у главном граду као "потпуну срамоту" и обећао да ће појачати одбрану града.

Он је рекао да иза протеста широм земље стоје "професионални анархисти" и антифашистичка група "Антифа". Раније је најавио да ће ову организацију ставити на листу терористичких група.

Он је позвао градове и државе да ангажују Националну гарду "у довољном броју да бисмо доминирали на улицама". До сада је ангажовано око 16.000 припадника ове резервне војне јединице.

Док је Трамп говорио у Бијелој кући, полиција је потиснула демонстранте из оближњег парка употребом сузавца и гумених метака. Предсједник је потом прошао кроз парк и фотографисао се поред једне оштећене цркве, пренио је Би-Би-Си.

Предсједник Представничког дома Ненси Пелоси и лидер мањине у Сенату Чак Шумер у заједничком саопштењу наводе да је на мирне демонстранте бачен сузавац "само да би предсједник могао да позира испред цркве".

Десетине великих градова увеле су полицијски час преко ноћи. У Њујорку је ова мјера на снази вечерас од 20.00 часова до 5.00 часова ујутру, а Вашингтон је продужио полиицјски час на још двије ноћи.

Током ноћи запаљен је један тржни центар у Лос Анђелесу и опљачкане су радње у Њујорку. Неколико сати послије инцидента у парку у Вашинготну, више хиљада људи марширало је улицама Бруклина уз повике да желе правду, док су аутомобили ишли поред њих оглашавајући се сиренама као знак подршке.

На телевизијским снимцима приказана је пљачка објеката у Холивуду, укључујући два ресторана и једну радњу "Старбакса", прије доласка полиције.