ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/06/2020

НОВИ СИСТЕМ НАДЗОРА СПРЕЧАВА СКРИВАЊЕ ПРИХОДА ОД ИГАРА НА СРЕЋУ

 

БАЊАЛУКА, 2. ЈУНА /СРНА/ - Правилник о увођењу рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу /РАС/ ступио је на снагу, а из Министарства финансија Републике Српске истичу да ће на овај начин приређивачи игара на срећу бити у потпуности онемогућени у прикривању својих прихода.

 

"Сумњамо да садашњи софтвери које користе приређивачи игара на срећу омогућавају да много тога буде сакривено, а РАС ће то у потпуности спријечити. Комплетно праћење и увезивање приређивача значи да ће све што раде бити видљиво и да ћемо на тај начин стати на пут илегалцима", речено је Срни у Министарству финансија.

Иако су знатно повећани приходи, у Министарству финансија наводе да Српска у сивој зони игара на срећу још губи милионе КМ годишње јер приређивачи успијевају да прикрију добар дио својих прихода.

Из Министарства указују да је једини начин да се то избјегне онлајн надзор и увезивање свих апарата, терминала, кладионица, томбола и интернет игара.

"Закон о играма на срећу још није постигао пуни ефекат управо због недостатка онлајн контроле приређивача игара на срећу. Због коришћења софтвера који нису били одобрени у нашем ресору и које инспектори нису могли у потпуности да прате, али и правилником дефинисаног уступања јавних овлашћења, РАС мора бити повјерен кредибилној домаћој компанији која ће моћи да обави тај посао", истакли су у Министарству финансија.

Процедура јавне набавке за избор најбољег понуђача тек треба да буде отворена, али је већ сада јасно да је за државу овај концепт много ефикаснији и јефтинији, него да купује скупе софтвере и запошљава ИT стручњаке.

Из Републичке управе за игре на срећу кажу да Српска слиједи праксу развијених земаља које већ имају потпуну контролу уплата и исплата, те да ће РАС заокружити ефекте новог Закона о играма на срећу који су већ видљиви.

"Колику је корист донио нови Закон најбоље говоре бројеви. Приход од приређивања игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке у фебруару је био 4,7 милиона КМ, што је рекордан износ за један мјесец. Укупан приход у 2019. години био је за око 43 милиона КМ или 54 одсто већи у односу на 2018. годину", рекао је Срни вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу Александар Дошић.

Према његовим ријечима, стални раст прихода од игара на срећу праћен је и смањењем обима илегалног приређивања, као и сузбијањем сиве економије.

"Томе доприносе и контроле које врши Републичка управа за игре на срећу. У 2019. години издато је 135 прекршајних налога у износу од 812.300 КМ, док је годину раније, када је на снази био стари закон, издато 38 прекршајних налога у укупном износу од 115.500 КМ", додао је Дошић.