ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/06/2020

ЗБОГ ЕКОНОМСКОГ ПАДА МИЛИОНИ ДЈЕЦЕ БИЋЕ ГУРНУТИ У СИРОМАШТВО

 

ЊУЈОРК, 2. ЈУНА /СРНА/ - Економски пад због пандемије вируса корона могао би до краја ове године гурнути до 86 милиона више дјеце у сиромаштво, што је повећање од 15 одсто, наводи се у новој анализи коју су објавили организација "Спасимо дјецу" /Save the Children/ и УНИЦЕФ.

 

У анализи се истиче да би, без хитних мјера за заштиту породице од финансијских тешкоћа проузрокованих пандемијом, укупан број дјеце која живе испод националне границе сиромаштва у земљама са ниским и средњим приходима могао до краја године да достигне 672 милиона.

Готово двије трећине ове дјеце живи у субсахарској Африци и јужној Азији.

Земље широм Европе и централне Азије могле би да осјете најзначајније повећање, чак до 44 одсто широм региона. Латинска Америка и Кариби могли би да осјете пораст сиромаштва за 22 одсто.

Хуманитарна организација "Спасимо дјецу" и УНИЦЕФ упозоравају да је утицај глобалне економске кризе изазване пандемијом и с њом повезане политике обуздавања двострук.

Непосредни губитак прихода значи да су породице у мањој могућности да приуште основне ствари, укључујући храну и воду, те је мања вјероватноћа да ће приступити здравственој заштити или образовању и више су изложене ризику од дјечијих бракова, насиља, искориштавања и злостављања.

За најсиромашније породице, недостатак приступа услугама социјалне заштите или компензационим мјерама додатно ограничава њихову способност да се придржавају мјера сузбијања епидемије и физичке дистанце, те се на тај начин додатно повећава њихова изложеност инфекцији, наводи се у саопштењу.

Стотине милиона дјеце и даље су сиромашни на више нивоа - што значи да им недостаје здравствена заштита, образовање, правилна исхрана или адекватно становање - што је често одраз неправичних улагања власти у социјалне услуге.

За дјецу која живе у земљама које су већ погођене сукобима и насиљем, утицај ове кризе ће додатно повећати ризик од нестабилности и број домаћинстава која ће пасти у сиромаштво, истиче се у анализи.

На Блиском истоку и у Сјеверној Африци, гдје живи највећи број дјеце којима је помоћ потребна због сукоба, највећа стопа незапослености је међу младима, док скоро половина дјеце у том региону живи у многоструком сиромаштву.

Да би се позабавили и ублажили утицај пандемије ковида-19 на дјецу из сиромашних домаћинстава, организација "Спасимо дјецу" и УНИЦЕФ позивају на брзо и велико ширење система и програма социјалне заштите, укључујући новчану помоћ, оброке у школама и дјечије додатке - све кључне инвестиције које се баве непосредним финансијским потребама, постављајући основу државама у припреми за будуће шокове.

Власти такође морају да улажу у друге видове социјалне заштите, фискалну политику, запошљавање и интервенције на тржишту рада за подршку породицама. Ово укључује проширење универзалног приступа квалитетној здравственој заштити и другим услугама и улагање у политике које су наклоњене породици, попут плаћеног одсуства и бриге о дјеци, поручује се у саопштењу.