ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/06/2020

РИЗИК ОД КОЛАПСА ЗДРАВСТВЕНИХ СИСТЕМА

 

ЖЕНЕВА, 2. ЈУНА /СРНА/ - Здравствени системи у земљама Латинске Америке су под ризиком да буду преоптерећни вирусом корона, саопштила је Свјетска здравствена организација у вријеме када се број жртава у тешко погођеном Бразилу приближио броју од 30.000.

 

Бразил, Перу, Чиле и Мексико биљеже највећи дневни раст епидемије, али су бројеви у порасту и у Аргентини, Боливији, Колумбији и Хаитију.

"Државе морају да раде веома, веома напорно да би схватиле обим заразе, али и здравствени системи почињу да осјећају притисак", изјавио је на конференцији за новинаре директор СЗО за ванредне ситуације Мајкл Рајан.

Он је рекао да су четири од десет земаља у свијету са највећим бројем нових случајева ковида-19 у Латинској Америци, пренио је АФП.

Овај регион регистровао је милион инфекција и преко 50.000 смртних исхода, а Бразил чини више од половине случајева заразе и близу 60 одсто смртних исхода.

Широм свијета, од вируса корона до сада је умрло више од 377.000 људи, а заражено је најмање 6,3 милиона од почетка епидемије у Кини крајем 2019. године.