ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/06/2020

ОД ТАКСА НА "БАЛКАНСКИ ТОК" 90 МИЛИОНА ДОЛАРА ГОДИШЊЕ

 

БЕОГРАД, 2. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић данас је оцијенио да би Србија од транзитних такса на транспорт путем гасовода "Балкански ток" годишње требала да добије око 90 милиона долара.

 

Вулетић је рекао да мисли да ће Бугарска свој дио посла на том гасоводу завршити до краја године, те да ће од сљедеће године Србија моћи да се снабдијева "Балканским током".

"Капацитет `Балканског тока` је 15 милијарди кубних метара годишње, значи да би требало да доноси 180 милиона долара, односно, пошто је фирма за транспорт 50 одсто руска, а 50 одсто наша, добијаћемо око 90 милиона годишње", рекао је Вулетић за Телевизију "Прва".

Према његови ријечима, то ће бити само корист од транзитних такса, док ће корист од коришћена гаса бити далеко већа, јер ће "Електропривреда Србије" градити нове капацитете на природни гас.

"Што раније добијемо гас, то боље. Ми смо свој део посла обавили, чекамо да Бугари заврше", додао је Вулетић.

Према његовим ријечима, преко Украјине ускоро неће моћи да се снабдијева гасом због техничких разлога јер је "том гасоводу истекао рок употребе".

"Балкански ток" је дио гасовода "Турски ток", чији један крак пролази кроз Турску, а други кроз Бугарску, Србију и Мађарску.

Србија је изградила магистрални гасовод од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша, којим ће се допремати гас и из "Tурског", односно "Балканског тока".

Један крак "Балканског тока" усмјерен је и ка Грчкој.

Предсједник Владе Бугарске Бојко Борисов, који је јуче са предсједником Србије Александром Вучићем посјетио градилиште "Балканског тока", рекао је и да ће тим гасоводом моћи да се транспорутје и руски, амерички, азербејџански гас.

Гасовод "Tурски ток" је пројекат руског "Гаспрома" и турског "Боташа" који би требало да обезбиједи стабилно снабдијевање гасом Tурске, јужне и југоисточне Европе.