ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/06/2020

ОСТАВКА ЗБОГ НЕСАГЛАСНОСТИ СА СДА О ПАКИСТАНЦИМА И "РЕСПИРАТОРИМА"

 

САРАЈЕВО, 2. ЈУНА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је данас у Сарајеву да ће поднијети оставку на функцију министра због политичке разлике у односу на нека стратешка питања између СДА и СББ-а, попут пакистанских миграната и афере "Респиратори".

 

Он је рекао да ће то учинити након данашње сједнице Савјета министарa, те да је о својој намјери упознао предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију, као и коалиционог партнера, лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Радончић је појаснио да су се појавиле политичке разлике у односу на нека стратешка питања између СДА и СББ-а, чији је он лидер.

"Тражио сам да мигрантску кризу ријешимо легалним депортацијама. Рекао сам да имамо проблем са Пакистаном и амбасадором ове државе у Сарајеву који не жели да легитимишемо више од 9.500 илегалних миграната, а који представљају огроман безбједносни ризик за БиХ", истакао је Радончић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић су разговарали са пакистанским амбасадором и оградили се од њега /Радончића/.

"У свакој нормалној земљи би министар безбједности тада поднио оставку, јер шеф државе стаје на страну једног амбасадора, а да није саслушао аргументе министарства безбједности", рекао је Радончић, те додао да је тада "неким људима" најавио своју оставку.

Он је појаснио да то није учинио, јер је чекао да се смири ситуација везана за епидемију вируса корона, као и да се именује замјеник министра безбједности.

Радончић је рекао да се са СДА стратешки није сагласио ни око афере "Респиратири", те додао да "брутална крађа вриједна 10,5 милиона КМ" би требало да има правни епилог.

"Не пада ми на памет да се бавим кривицом /премијера ФБиХ Фадила/ Новалића, али принципијелно не могу као министар безбједности да прихватим опцију да се на један једностраначки, понекад и националистички начин пријети комплетном правосуђу БиХ", истакао је Радончић, те поновио да су тројица поступајућих тужилаца у овој афери Бошњаци.

Према његовим ријечима, ниједан министар безбиједности не може да гледа да неко прави мету од тужилаца Тужилаштва БиХ, те полицајаца и судова, а да не реагује.

Он сматра да у владајућој коалицији на нивоу БиХ неће доћи до релаксирајућих односа, као ни да Савјет министра неће моћи да даје резултате од којих ће грађани БиХ имати користи.

"Мислим да дугорочно ситуација није оптимистична, тако да понекад треба изаћи из приче за коју се сматра да није добра или гдје се не осјећате довољно комотно и сретно када радите свој посао", појаснио је Радончић.

Он је рекао да је за СББ коалиција на нивоу БиХ завршена прича, а што се тиче Федерације, "СББ одрађује посао" док се не направи коалиција.