ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/06/2020

ЂУРИЋ: ЗАУСТАВИТИ ВЕЛИКОАЛБАНСКЕ ПРОПАГАНДИСТЕ И ФАЛСИФИКАТОРЕ ИСТОРИЈЕ

 

БЕОГРАД, 2. ЈУНА /СРНА/ - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је, поводом албанског документарног филма "Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју", да такву потребу фалсификовања настоје да генеришу промотери фашистичких великоалбанских идеја, којима је отимање туђе историје и традиције само нешто што надопуњује отимање туђих територија.

 

"Разуме се да се Србија никада и ни по коју цену неће одрећи својих светиња на Косову и Метохији, а верујемо да ни албански народ, који је поносан на сопствену богату историју и традицију, нема потребу да посеже за туђом", поручио је Ђурић.

Он је истакао да се наслућује да им у овом случају помажу и одређени инострани центри моћи који, не први пут у историји, на великоалбански пројекат гледају као на средство за задовољење сопствених експанзионистичких циљева.

Ђурић је поручио да Србија жели да у будућности и са Албанијом и са Албанцима има најбоље могуће односе, саопштено је из Канцеларије Србије за Космет.

"Сматрамо да је потребно зауставити великоалбанске пропагандисте и фалсификаторе историје, како би и српски и албански народ могли да имају сигурну и просперитетну будућност", закључио је Ђурић.

Историчар Милош Ковић оцијенио је да је Србији објављен културни рат и да траје борба за затирање српског насљеђа, у којој албански шовинисти нису усамљени јер се исто догађа у Црној Гори и Хрватској.

Он је за "Спутњик" истакао да нема смисла полемисати о бесмисленим тврдњама изнесеним у филму, али да не треба окретати главу на другу страну и одмахивати руком зато што иза овог филма стоји озбиљна подршка.

"И те како има смисла мобилисање нашег друштва и културних институција, Министарства културе, САНУ и других институција у одбрану онога што је наше", рекао је Ковић.

У првој епизоди серијала "Коријени Албанаца", између осталог, је наведено да су Срби преузимали "албанске цркве", као што су Грачаница, Богородица Љевишка или Дечани, насилно словенизовали имена становника, отимали католичке богомоље.

Наставак серијала говори, на примјер, о завјери Грка да се Албанци искоријене или о томе да се у Љешу крије тајна вјечитог постојања Албанаца на Балкану.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: