ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија03/06/2020

ВИШКОВИЋ: СУТРА УСВАЈАМО УРЕДБУ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈУНА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће на сутрашњој сједници Владе бити усвојена уредба како би исплатом помоћи били обухваћени и привредни субјекти који су претрпјели штету, а није им био забрањен рад одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, него нису могли да извезу своју робу и производе или нису могли да добију сировину из иностранства.

 

"Ови привредни субјекти ће добити помоћ која ће бити пропорционална паду њихових прихода у априлу ове у односу на исти мјесец 2019. године", нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, на тај начин је проширена помоћ привреди која је исказана кроз исплату плата и уплату пореза и доприноса за раднике привредних субјеката којима је одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације био забрањен рад.

"Само у априлу бисмо требали исплатити најнижу плату плус порезе и доприносе за око 40.000 радника којима је био забрањен рад. Ми смо то проширили и процјена је да ће за април подршком бити обухваћено близу 70.000 радника. За април смо за једну и другу намјену планирали око 55 милиона КМ. Када саберемо само издвајања за порезе и доприносе и најнижу плату радника за март, април и мај то је око 120 милиона КМ", рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

Наводећи да је привредни пад евидентан у читавом свијету, Вишковић је истакао да Српска као мала економија зависи, прије свега, од европске економије.

"Брзина нашег опоравка неће зависити само од наших мјера и резултата, него ће бити умногоме везана и за оно што раде земље у окружењу, а посебно наши најзначајнији спољнотрговински партнери Србија, Италија, Њемачка, Аустрија, Словенија, Хрватска... Што се они прије опораве, то је већа шанса и за наш опоравак", оцијенио је премијер Српске.

Он је додао да су Влада и Републички штаб за ванредне ситуације у протекла скоро три мјесеца предузели низ мјера које су већ скоро свима познате.

"Све то радимо у сарадњи са Савезом синдиката, Привредном комором и Унијом удружења послодаваца и ко год испуњава услове за помоћ неће бити оштећен. Још једном позивам привредне субјекте у Српској који још нису поднијели захтјев за исплату плата, пореза и доприноса за април да то учине у наредних неколико дана, како би Влада Српске измирила те обавезе за које већ има обезбијеђен новац", каже Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске изјавио је да је Влада прије него што су одобрена средства Међународног монетарног фонда /ММФ/ реалном и здравственом сектору у протекла три мјесеца дала готово 250 милиона КМ, иако су многи критичари говорили да су Српској празни фондови и да се мора задуживати.

Вишковић је оцијенио да су средства од кредита ММФ-а могла бити уплаћена на рачун Српске и прије мјесец дана, али да је то било блокирано због трвљења између бошњачког и хрватског корпуса.

"Да није било епидемије, 2020. година је у финансијском смислу могла бити једна од најбољих од постојања Републике Српске. Али, нећемо кукати, десило се шта се десило, наше је да радимо и да нађемо најбоља рјешења да из овога изађемо што прије и да опоравимо привреду“, каже Вишковић.

Посљедњи извјештај који је добио од Завода за запошљавање Републике Српске, додао је он, показује да је у Српској од 15. марта до јуче без посла остало 4.800 радника.

"Од тога је њих више од 2.500 било запослено на одређено вријеме. У истом периоду је било 3.100 новозапослених радника. Ако посматрамо само раднике на неодређено вријеме, онда је мањи број радника остао без посла него што је новозапослених. Томе су допринијеле наше мјере и све оно што смо радили. Према доступним информацијама, у Федерацији БиХ је у овом периоду без посла остало више од 30.000 радника", навео је Вишковић.