ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија03/06/2020

СРЕДСТВА ОД ММФ-а БИЋЕ УЛОЖЕНА У ЗДРАВСТВО И ПРИВРЕДУ

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈУНА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је планирано да средства од Међународног монетарног фонда / ММФ/, која су додијељена Српској, буду уложена у здравство и привреду.

 

Видовићева је подсјетила да је у здравство већ уложено 135 милиона КМ, а у привреду око 40 милиона КМ.

Она је истакла да је тренутна процјена да ће приходи у Републици Српској бити умањени за 240 милиона КМ, док је ребаланс повећан за 180 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ, те додала да бити измирене све обавезе буџетским корисницима.

Видовићева је истакла и да је заједно са премијером Радованом Вишковићем имала видео-конференцију са свим међународним улагачима који су заитересовани да отворе кредитне линије, те да уложе новац у помоћ здравству.

"Мислим да ћемо до краја године успјети да привреду вратимо на онај ниво који је био прије избијања епидемије вируса корона", рекла је Видовићева за РТРС.

Према њеним ријечима, Министарство финансија планирало је да, као одговор на први удар вируса корона на привреду, за март, април и мај издвоји 120 милиона КМ за порезе и доприносе, минималне плате и новац за оне привредне субјекте који су радили током пандемије, али су имали значајно смањење прихода.

"Исплатили смо доприносе за март у износу већем од 17 милиона КМ, а до данашњег дана уплатили смо 20 милиона КМ за 25.000 радника, са додатних три милиона КМ који су данас требало да буду уплаћени", рекла је Видовићева.

Она је додала да се уплате одвијају оном динамиком како пристижу обрађени предмети, те да ће сви предмети који су тачни и обрађени бити и исплаћени.

"Поново молим све привредне субјекте да уредно попуне податке за своје раднике да би им плата могла бити исплаћена", рекла је Видовићева.

Она је навела и да је до сада свим радницима могла бити исплаћена плата да су пријаве биле на вријеме поднесене и да није било проблема у вези са нетачно испуњеним пријавама.

Видовићева је напоменула да је крајњи рок за подношење захтјева 10. јун, али да нема потребе то чекати, јер су средства већ спремна.

Помињући законску уредбу за раднике и послодавце који су имали смањен обим посла, Видовићева је навела да ту уредбу ради Министарство привреде.

"Она би у кратком року требало да буде разматрана на Управном одбору Компензационог фонда из кога се дијеле средства, након чега би Влада Српске ту исту уредбу требало да усвоји", рекла је Видовићева.

Она је додала да ће по усвајању уредбе сви приспјели захтјеви бити прегледани и извршиће се исплата на жиро-рачуне тих компанија.

Видовићева је истакла да је планирано и да Инвестиционо-развојна банка понуди кредите привредницима са смањеном каматом од 0,5 одсто.

"И поред овога, улажемо 25 милиона евра у Гарантни фонд чиме ће Република Српска бити гарант привредницима који узимају кредите најчешће за обртна средства", рекла је Видовићева.

Она је додала да пореске обавезе неће бити рефинансиране јер је њихово плаћање одгођено.

"Зато ће Република Српска за обртна средства и набавку опреме привредницима дати гаранцију од 50 одсто, а других 50 одсто ће сносити клијент који набавља ту опрему. Мислим да ће то у великој мјери подстаћи производњу и потрошњу јер је ова криза највише утицала на ове двије ставке", рекла је Видовићева.

Она је нагласила и да никакво задужење није скупо уколико се користи за подизање привреде на првобитни ниво.