ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона04/06/2020

ОДРЖАТИ ЕПИДЕМИОЛОШКУ СИТУАЦИЈУ ПОД КОНТРОЛОМ УПРКОС НОВОМ ЖАРИШТУ

 

МОДРИЧА, 4. ЈУНА /СРНА/ - Надлежне општинске и републичке институције предузимају мјере како би била под контролом епидемиолошка ситуација у Модричи, која је погоршана након потврђивања вируса корона код 23 радника фабрике обуће "Алфа", закључено је данас на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

 

На сједници Штаба, којој је присуствовао вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, речено је да се у Модричи појавило локално жариште, те да је Хигијенско-епидемиолошка служба модричког Дома здравља почела идентификацију свих контаката из тог жаришта.

Зељковић је навео да ће Институт са регионалним центром у Добоју помоћи надлежнима у Модричи како би епидемиолошка ситуација била под контролом.

"Идентификоваће се сви блиски контакти, биће тестиране одређене особе и у складу с тим ће се пратити ситуација у овој општини", рекао је новинарима Зељковић.

Он је додао да особе које су позитивне морају у карантин или кућну изолацију уз љекарски надзор и строго поштовање прописаних мјера.

Зељковић је препоручио локалној управи Модриче пооштравање мјера заштите, те позвао грађане да користе заштитну опрему, одржавају личну хигијену и држе прописано одстојање.

Командант Штаба за ванредне ситуације Модриче Младен Крекић рекао је да ће због појаве вируса корона фабрика "Алфа", са око 450 радника, бити затворена наредних 14 дана.

"Штаб је данас продужио забрану посјета домовима за стара лица у Модричи, наредио дезинфекцију свих јавних површина у граду, као и предузећа са већим бројем радника, те наредио ношење заштитних маски на јавним мјестима", навео је Крекић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић рекао је да ће новозаражене особе, у зависности од симптома, бити упућене у републички карантин у ђачком дому или у болницу у Добоју. Он је подсјетио да је у протекла два дана тестирано 60 радника фабрике "Алфа".

"Хитно су предузете све потребне епидемиолошке мјере, а у наредна три дана приоритет ће бити откривање и анализа контаката са позитивним особама", навео је Стефановић.

Он је истакао да је, због великог броја заражених, ситуација тешка, да је присутна доза страха међу становништвом, али да ће, уз подршку Института за јавно здравство и локалне заједнице, ситуација бити под контролом.

"Од почетка епидемије, на подручју Модриче и Вукосавља под активним здравственим надзором било је више од 1.100 особа, а тестирано је 700. Укупно заражених је 56, од којих је 19 хоспитализовано. Пет особа је до сада умрло", навео је Стефановић.