ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура04/06/2020

ОПЕРА КОНЦЕРТОМ НА ДИСТАНЦИ ЗАВРШИЛА 159. СЕЗОНУ

 

НОВИ САД, 4. ЈУНА /СРНА/ - Опера Српског народног позоришта је вечерашњим концертом на отвореном и на дистанци у Новом Саду завршила 159. сезону, чија је посљедња два мјесеца обиљежило ванредно стање, које је уведено у Србији због епидемије вируса корона.

 

Током ванредног стања оркестар и солисти Опере држали су концерте на дистанци, свирајући и пјевајући за публику на прозорима, балконима и терасама зграда, као и на улицама и булеварима Новог Сада.

Иако из епидемиолошких разлога није било најављено да ће вечерашњи концерт бити одржан на платоу испред Српског народног позоришта, Позоришни трг у тренутку је био препун публике која се изненада нашла у прилици да присуствује спектакуларном коцерту.

Концерт је отворен незаборавном италијанском канцоном "Бела ћао", која је у извођењу Опере током ванредног стања због епидемије вируса корона обишла цијели свијет, путем позоришта на кућним адресама.

Тако је било и овог пута, а оркестар Опере и солисти награђени су дуготрајним аплаузом одушевљене публике, потом су се ређале чувене арије из оперских класика од Хабанере из опере "Kармен", преко Бетовенове "Оде радости" до Пучинијеве "Тоске", а свака је била пропраћена дуготрајним аплаузима раздрагане публике.

На концерту под називом "ОпераАлајв" /ОperaAlive/ учествовало је више од 40 музичара, 20 хориста и солисти Опере, а оркестром је дириговао гост из Италије, маестро Андреа Солинас.

Вечерашњем концерту присуствовала је и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама Драгана Милошевић.

"Морам заиста најискреније одати свако признање Опери Српског народног позоришта, која је у вријеме кад смо били присиљени затворити културне установе нашла начин да допре до срца и душе своје верне публике. Они су у тешка времена ванредног стања условљеног епидемијом вируса корона свирали под прозорима у квартовима и на улицама Новог Сада", рекла је Милошевићева новинарима прије почетка концерта.

Она је истакла да су музичари Опере показали читавом свијету у најтежим временима да је умјестност вјечна и неуништива.

"У најтежа времена Опера је показала да је музика вечна, да је уметност вечна и незаустављива доприносећи својим концертима на дистанци, да свет и Новосађани лакше душевно преброде тешке дане изолације", рекла је Милошевићева.

Новинарима су се прије почетка концерта обратили и директор Опере Александар Станков, управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић и баритон, првак Опере Српског народног позоришта Небојша Бабић.

Концерт је почео у 19.00 часова, када иначе почињу оперске представе у Српском народном позоришту и трајао 25 минута.

Одлуком Владе Србије од 16. марта, ове године да је забрањено окупљање више од 100 људи у затвореном простору, фактички су затворена сва позоришта.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: