ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/06/2020

ИЗВЈЕШТАЈ ПРОТИВ ДЕВЕТ ОБВЕЗНИКА КОЈИ СУ ОШТЕТИЛИ БУЏЕТ ЗА ОКО 2,97 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 5. ЈУНА /СРНА/ - Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године надлежним тужилаштвима у Српској доставила девет извјештаја против пореских обвезника због основане сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет Републике Српске за око 2,97 милиона КМ.

 

Извјештаји су поднесени због утаје пореза и доприноса, злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те повреде права радника, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Највише извјештаја надлежним тужилаштвима у овој години, њих шест, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у четири предузећа и једно физичко лице утајили порезе и доприносе у укупном износу од 2.462.731 КМ и за толико оштетили буџет Републике Српске.

За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: "Agrotruck" Србац два извјештаја, "Нарвал" Бијељина, "Guzijan Pasuscuro" Лакташи и "Делта ауто" Нови Град, наводе у Пореској управи Републике Српске.

Од почетка године Пореска управа Републике Српске је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је буџету Српске причињена штета од 173.776 КМ.

Извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима "Малтеа" Градишка и "Бизнис консултант Јанић" Бањалука.

У овом периоду Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци поднесен је и извјештај против одговорног лица у предузећу "Уранак продукт" Бањалука због сумње у постојање кривичног дјела повреда основних права радника, чиме је буџету Српске причињена штета од 336.766 КМ.

Ови подаци показују да је и у 2020. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе Републике Српске на терену с циљем разоткривања кривичних дјела.

"Инспектори Пореске управе ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске", рекао је директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић.