ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/06/2020

НАГРАДА ''ЛАЗАРЕВО СЛОВО'' ЗА 2020. ПРИПАЛА МИЛОВАНУ МИШУ КУБУРОВИЋУ

 

АНДРИЈЕВИЦА, 8. ЈУНА /СРНА/ - Награда "Лазарево слово" Удружења српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици ове године припала је пјеснику, књижевнику и гуслару Миловану Мишу Кубуровићу.

 

Кубуровић је рођен 1942. године у Присоји код Андријевице у Црној Гори, а осим поезије, пише и романе, приче и анегдоте, саопштено је из Удружења српских књижевника у отаџбини и расијању.

Читав радни вијек Кубуровић је провео у Копенхагену, у Данској, а оснивач је Књижевног клуба "Сјеверац", који је окупљао раднике из бивше Југославије на привременом раду у Шведској, Данској и Норвешкој.

Радови су му објављивани у Данској, Србији и Црној Гори, а за књижевно стваралаштво добитник је више признања.

Добио је звања Духовни војвода које додјељује Удружење радника, умјетника Србије и Црне Горе, из Горњег Милановца, уз благослов Српске православне цркве, за допринос у очувању традиције српског народа, српског језика и ћириличног писма.

"Када се српски народ нашао у опсности, деведесетих година прошлог вијека, поштујући традицију, Мишо је из Данске добровољно дошао и стао на браник српства и отаџбине. Живи у Андријевици, Подгорици и Копенхагену", наводи се у саопштењу.

Награду Кубуровићу додијелио је жири којим је предсједавао Бранислав Оташевић, а чланови су Миличко Трифуновић и Михаило Микан Перовић.

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици од 2018. установило је награду "Лазарево слово", које је за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу, а за 2019. годину професору Драгомиру Кићовићу.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: